VIDEO: Vestas 11th Hour Racing overvaart vissersboot: één dode

Vestas 11th Hour Racing overvaart vissersboot

Vestas 11th Hour Racing, één van de deelnemers in de Volvo Ocean Race 2017-18, heeft een vissersboot overvaren. Het ongeval gebeurde ongeveer 30 mijl voor de finish van de vierde etappe, buiten het water van Hong Kong. De Volvo Ocean Race organisatie bevestigd dat een bemanningslid van de vissersboot is overleden. Vestas 11th Hour Racing heeft zich teruggetrokken uit deze etappe.

Het Volvo Ocean Race Race Control centrum werd vlak na het ongeval op de hoogte gebracht van de aanvaring. Dat was om ongeveer 17:23 UTC op vrijdag 19 januari 2018.

Vestas 11th Hour Racing aanvaring

Het Vestas 11th Hour Racing team, waarvan niemand gewond raakte, deed een Mayday noodoproep namens het andere schip. Daarmee werd het Hong Kong Marine Rescue Coordination Centre (HKMRCC) gealarmeerd. Vervolgens ondernam het team een opsporing- en reddingsmissie.

HKMRCC informeerde Race Control dat een vissersboot in de buurt 9 bemanningsleden had gered en dat een tiende per helikopter onderweg was naar het ziekenhuis. Daarna bevestigde HKMRCC dat deze persoon was overleden.

De Volvo Ocean Race organisatie en en Vestas 11th Hour Racing  hebben reeds hun diepste condoleances aan de nabestaanden van het slachtoffer overgebracht.

Volvo Ocean Race en Vestas 11th Hour Racing richten zich nu op het bieden van  onmiddellijke ondersteuning voor alle door het incident getroffen personen.

Alle betrokken organisaties werken samen met de autoriteiten en verlenen volledige medewerking aan het lopende onderzoek.

Niet de eerste keer voor Vestas

Ironisch genoeg is het al de tweede keer dat een boot met sponsor Vestas ergens tegenaan knalt in de Volvo Ocean Race. In de vorige editie leed het hele team schipbreuk toen zo op een rif knalde. Weliswaar met een compleet andere bemanning.

Screenshot Volvo Ocean Race tracker

Net na de aanvaring publiceerde we in het ClubRacer Café een screenshot van een bizar manoeuvre van Vestas 11th Hour Racing. Uit de reacties werd al snel duidelijk dat het om een aanvaring ging.

Vestas 11th hour racing aanvaring

Meer informatie volgt hieronder van zodra deze beschikbaar komt.

Update 20/1/2018 - 9:10
Beeld van de gehavende Vestas 11th hour racing boot.
Vestas 11th hour racing

Update 20/1/2018 - 9:34
Beeld uit de Chinese media: Vestas 11the Hour Racing boot op de kant.
Vestas 11th hour racing

Update 20/1/2018 - 9:42
Eerste videobeelden van de reddingsoperatie.

Update 20/1/2018 - 15:22
Video van hoe de overleden visser aan boord gehesen wordt.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: