VIDEO: INEOS testboot doet Foil Tack

INEOS foil tack

Het is de testboot van het Britse INEOS America's Cup team gelukt om succesvol een foil tack uit te voeren. De video hieronder werd deze week gemaakt door een webcam op het eiland Wight. Dit is materie voor de geschiedenisboeken.

Deze foiling monohull is een sterk gemodificeerde Quant 23 zonder kiel, heeft een enkellaags grootzeil en een geautomatiseerd foiling kantelsysteem.

Kijk vooral naar het moment (00:16) wanneer de bakboord foil wordt neergelaten voor het overstag gaan. Daarna gaan ze overstag met met beide foils naar beneden en hijsen snel de stuurboord foil van zodra het overstag manoeuvre compleet is.

Er is hier geschiedenis gefilmd. Nu weten we dat de AC75 niet alleen snel zal zijn in rechte lijn maar ook tijdens het ronden van de merktekens.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt bedrijven met hun datagedreven digitale marketing en e-commerce optimalisaties met zijn online marketing bedrijf Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: