LEZERSBRIEF: "Antwerp Race organisatie, toon wat respect voor je deelnemers!"

Antwerp Race

De peiling over de Antwerp Race lokt heel wat respons uit. De reacties bestaan uit voorstellen maar er komt ook kritiek. Via verschillende mails en commentaren ventileren de zeilers hun grieven en bezwaren. Eén ding is zeker, heel wat zeilers zijn erg begaan met hùn Antwerp Race. We pikten er één mail uit en publiceren deze integraal als lezersbrief omdat er zo’n duidelijke passie en engagement uit spreekt:

Is de Antwerp Race aan vernieuwing toe? Meer dan dat!

Vergrijzing, te weinig bemanning, te vroeg opstaan, of een moeilijke terugtocht… blablabla… Neen, dàt is het probleem niet. Laat ons eerder eens kijken naar de organisatie want dààr wringt volgens mij het schoentje.

Skippers Night

Vijfenzeventig euro inschrijfgeld om op de schippers night (what’s in a name) een plastic zakje te krijgen met een nummer? Shame on you Antwerp Race organisatie. Ne strooien hoed om direct de vuilbak in te kieperen, de zoveelste sleutelhanger en een hoop reclame dàt krijgen we voor € 75. Er kan niet eens meer een polo voor de skipper, laat staan voor heel de bemanning af.

Als je dan al een skippersmeeting wil, maak er dan één waar wat te beleven valt. Respecteer je sponsors en nodig ze uit! De skippers night moet een voorspel zijn voor wat het weekend te bieden heeft! Een avond waar de skippers naar uitkijken.

De race

Niet inspelen op de weersvoorspellingen en de race afkorten? Komaan zeg, dat kan écht niet. De deelnemers willen finishen voor de rede van Antwerpen! Als duiker zeggen we “plan your dive and dive your plan”. Gaat dat niet dan duik je ook niet. laat ons finishen voor de rede, speel in op de weersvoorspelling en mocht blijken dat de wind niet toelaat om het ganse traject te zeilen, verleg dan je start- en niet je finishlijn!

De race laten starten terwijl jullie op voorhand weten dat de grote meerderheid nooit binnen de tijdslimiet kan finishen? Een paar jaar terug was er in onze klasse juist geteld ééntje die tijdig binnen was!

Met de ratings houd ik me niet bezig. Ik ken er geen bal van maar de ratings wat aanpassen omdat er te weinig starters zijn in Terneuzen? Dat is niet alleen bij mìj in een verkeerd keelgat geschoten hoor! 

Bonnen kopen voor je bemanning? Het lijkt wel een tienerfuif. Wat een gedoe! Daar sta je dan met je bonnen als je bemanning na de race plots andere plannen blijkt te hebben.

Na de Race

Grootste zeilwedstrijd van de lage landen? Waar vinden we dat terug in de media? Nergens! En dàt met de ATV studio’s en het stadhuis op de achtergrond!  Maak het Antwerpse stadsbestuur warm zodat ze interesse krijgen en faciliteiten ter beschikking stellen. En ja, de Antwerp Race moet aankomen op de rechteroever midden in ‘t STAD.  Misschien even een beestenboel in de sluis maar nadien hebben onze Noorderburen er òòk nog wat aan. Ik heb veel lof gehoord een paar jaar terug over het Felixpakhuis. Zorg voor media en opnames tijdens de race. Vertoon deze op groot scherm na de race met foodtrucks op de kaai. Wij willen niet na de race aan een tafel zitten. Wij willen verbroederen met de andere deelnemers en er een groot feest van maken!

De prijsuitreiking

Prijzentafel? Nooit van gehoord. Of ja toch! Een kortingsbon van een goed menende sponsor die nul return krijgt omdat we allemaal zèlf ons bootje poetsen en antifoulen. Foute uitslagen afgeroepen door een geluidsinstallatie die de zaal niet kan vullen met als gevolg geen respect van de deelnemers want je hoort er toch niets van. Ook beschamend toch?

Wat hebben we nu geleerd?

Antwerp Race Organisatie toon RESPECT naar je deelnemers toe want dat is ver zoek! Kijk naar het weerbericht en pas je baan aan aan de start en niet aan de finish. De prijsuitreiking is de de naam niet eens waardig. Breek je kleine deelnemers niet af. Maak geen fouten in de uitslag. Overlees tenminste je uitslagblad! Twee dezelfde boten in de uitslag kan écht niet. Geef de deelnemers waar voor hun vijfenzeventig euro!

De meeste organisatoren hebben een hoop pluimen maar voor mij hebben ze die in de loop der jaren allemaal verloren. Doen er nu wat schenen pijn? Sorry hoor maar ik houd mijn mond niet meer.

Oproep

Maak van de Antwerp Race (terug) een happening zodat we weer trots zijn om de Antwerp Race te varen! Respecteer ons en geef ons waar voor ons startgeld. Zorg dat er exposure is. Als jullie het niet in je vingers hebben, haal er dan professionals bij! Laat de Antwerp Race niet verzuipen want dat zou erg jammer zijn.

Dit komt uit de grond van mijn hart: Het doet pijn het schip “Antwerp Race” slagzij te zien maken...

Hopelijk is het nog niet te laat. Doe er wat aan! 

Bob Daems

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: