Zeilers weerbericht weekend 6-7 oktober 2018

Weerkaart vrijdag 5 oktober 2018

Nog maar eens een zonnig weekend dankzij het volgende hogedrukgebied, al krijgen we zaterdagavond 6 oktober ’18 een onstabiel intermezzo door de passage van een golvend front. Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa verplaatst zich langzaam oostwaarts. Het voert droge, stabiele en zeer zachte lucht uit het zuiden naar onze streken.

Tegen zaterdagavond 6 oktober ’18 neemt de onstabiliteit van de aangevoerde lucht toe en dit kan morgennacht zaterdag 6 oktober ’18 leiden tot buien of onweer. Zondag 7 oktober ’18 herstelt het hoog zich waardoor het opnieuw mooi en vrij warm wordt.

Zaterdag 6 oktober wordt het, na het verdwijnen van de nevel, opnieuw zonnig. In de loop van namiddag vormt er zich meer bewolking en dit kan leiden tot buien met onweer 's avonds. 's Nachts gaan die buien over in meer aanhoudende neerslag. Matig, later goed zicht. Maxima rond 20 °C. Minima rond 9-10 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit ZZW, ruimend naar N en toenemend naar hard (28-33 kt) 's avonds. Golven rond 0.3 m, toenemend tot 2.5 m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit Z, ruimend naar N en toenemend naar matig tot vrij krachtig (15-20 kt) 's avonds. Golven rond 0.2 m, toenemend tot 1.5 m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: In de loop van de dag wordt de aangevoerde lucht onstabieler en wordt de wind vlagerig.

Weerkaart zaterdag 6 oktober 2018

Zondag 7 oktober krijgen we breder wordende opklaringen en nog voor de middag wordt het zonnig en droog. Goed zicht. Maxima rond 16 °C. Minima rond 12 °C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit NNO, ruimend naar NO en afnemend naar matig (8-12 kt). Golven rond 2.4 m, toenemend tot 1.2 m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit NO, krimpend naar NNO en afnemend naar zwak tot matig (5-10 kt). Golven rond 1.5 m, afnemend tot 0.7 m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: In de loop van de dag wordt de aangevoerde lucht stabieler en gaan de rukwinden er uit.

Weerkaart zondag 7 oktober 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: