Van Uden Reco Oktober Races zorgen voor mooi einde seizoen in Medemblik

Van Uden Reco Oktober Races

Als je naar buiten kijkt is het moeilijk voor te stellen dat het zeilseizoen 2018 er op zit. Prachtige Hollandse wolkenluchten kenmerkten de 2 racedagen van de 2e Van Uden Reco Oktober Races in Medemblik.

Op zaterdag zagen de weersverwachtingen er goed uit: lichte wind van 7 tot 9 knopen over het dek en een fraaie zonnige dag met temperaturen die opliepen tot 22 graden. Ook de omstandigheden op zondag 7 oktober overtroffen alle verwachtingen met een fraaie 7 tot 12 knopen over het dek.

Het wedstrijdcomité van de Holland Regatta Club had fraaie banen en alle procedures waren helder over de marifoon te horen, ook de terugroepen. Helaas bleef op zondag een X vlag staan omdat een Duitse deelnemer waarschijnlijk de terugroep gemist had. Andere incidenten deden zich niet voor. Het weer was zo constant dat er geen wijzigingen in de banen hoefden te worden uitgevoerd.

Van Uden Reco Oktober Races

Wedstrijdleider Marcel Hanenberg had er een trainingsweekeinde van gemaakt voor jonge weedstrijdleiders in opleiding. Om de beurt mochten zij een wedstrijd straten en dat ging op één fout vlagje na helemaal goed tot de grote waardering van de deelnemers.

Met 34 deelnemers kende de Van Uden Reco Oktober Races een aanzienlijke groei ten opzichte van de eerste editie in 2017.

In ORC/IRC 1 deed Sjaak Haakman met de Red Herring zeer goede zaken met 4 paaltjes en een vierde plaats, wat hem bijna onoverwinnelijk maakt in deze klasse.

In de ORC/IRC 2 was het de FunX die de klasse op zijn naam wist te zetten. Zij voeren nagenoeg vlekkeloze races in een felle strijd met de Rosetta uit Scheveningen, de Nothing Box van Alex Klaver en de Extra Djinn van Michel Dorsman die uitkwam op een vijfde plaats.

ORC 3 telde deze editie 2 deelnemers die zich kennelijk erg thuis voelden in de totale vloot. Ze waren op zaterdag regelmatig midden tussen de IRC/ORC 1 te vinden. Zeilteam 10 zette allen maar overwinningen neer tegen geduchte concurrent Thomas den Kortneaar  met zijn Capolavoro.

Van Uden Reco Oktober Races

Double handed zeilen zit flink in de lift volgens Ad Lagendijk, double hander van het eerste uur. John van der Starre is natuurlijk al sinds jaar en dag een bekend gezicht in de kielboten en is recent ook aan het double handed zeilen begonnen met zijn J111 Ajeto. Niet zonder resultaat, want ook hier in Medemblik zette hij alleen maar overwinningen neer. Hij wist daarmee, ondanks het verschil in rating, voor Wim van Slooten met zijn J109 Firestorm te blijven.

Van heel andere allure waren de races van de SB20 klasse. Deze kleine eenheidsboten kwamen met z’n negenen aan de start en voeren in ideale omstandigheden een behoorlijke competitie. De 3J’s onder leiding van Jeroen van der Velden pakte op zaterdag in de eerste race direct de leiding en daarna werd het stuivertje wisselen met de MXTC van Marco van Driel. Pas in race 5 op zondag wisten Jeroen en zijn mannen de kop definitief te pakken. Dit spel werd nog eens beïnvloed door Hein Ruyten die, met Frans van der Wel aan boord, op de Heinruytendesign het koplopersduo regelmatig in de nek zat. Niets dan een ‘big smile’ in deze klasse onder deze ideale omstandigheden.

Voor alle uitslagen www.vanudenreco.nl

Foto’s: Laurens Morel / Salty colours
Tekst: Anton van de Koppel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: