Almere Centraal opnieuw landskampioen Eredivisie Zeilen

Eredivisie Zeilen

Voor de derde keer op rij is Almere Centraal landskampioen geworden van de Eredivisie Zeilen. Het kraakheldere Veerse Meer in Zeeland was het speelveld van een driedaagse strijd om de felbegeerde landstitel. Ook tijdens de laatste finaledag lagen de punten heel dicht bij elkaar en zorgden verrassende prestaties van enkele teams voor een ongenaakbare spanning in het algemeen klassement. WV De Meeuwen (Leeuwarden) wist dankzij mooie constante resultaten dit weekend verrassend snel naar de 2e plaats te kruipen. Met slechts 3 punten afstand pakte RR& ZV Maas & Roer (Roermond) de derde plaats.

Deze laatste speelronde was voor veel teams een belangrijk moment, maar een weekend waar niets zeker bleek te zijn. Waar de zeilers vorig jaar in Veere mochten strijden met zeer lichte weersomstandigheden, werden ze dit weekend getrakteerd op windsnelheden variërend van 2 tot 16 knopen. Op vrijdag was het spektakel op het water zeer goed te volgen vanaf de kade in Veere, dankzij de windrichting werd er letterlijk voor de deur van de haven gevaren.

Naast de individuele speelrondes eerder dit jaar werd in Veere ook de winnaar van het algemene klassement bepaald. Een top 4 plek bemachtigen in het algemeen klassement betekent een felbegeerd startbewijs voor de halve finales van de internationale Sailing Champions League in 2019. Afgelopen september werd in de bergen van het Zwitserse St. Moritz de 2018 finale gevaren waar drie Nederlandse teams aan de start verschenen.

Hattrick voor Almere Centraal

Almere Centraal wist voor de 3e keer het landskampioenschap in de wacht te slepen. Met een totaal van slechts 105 punten heeft het team met teamcaptain John den Engelsman dit seizoen winnend afgesloten.

“We hebben eigenlijk alles gedaan wat we altijd doen; goede voorbereiding, netjes meestarten, niet te veel risico’s nemen. Daardoor hebben we onze voorsprong nog verder uit kunnen bouwen. De omstandigheden waren niet makkelijk, maar door goed op onze tegenstanders én de windshifts te letten, hebben we het kunnen waarmaken. We hebben gewoon een goed en betrouwbaar team, dat graag wil trainen. Daarnaast hebben we ook al vaak de Champions League gevaren, waar je ontzettend veel leert. Als we een vaste bemanning kunnen vormen, doen we mee en gaan we voor een podiumplek”. In Veere wist Almere Centraal van de 15 races maar liefst 11 keer een eerste plek te varen.

“Ondanks de spanning hebben we goed weten te presteren. Eigenlijk hebben we het hele jaar geklommen, van achtste plek na de eerste ronde naar de tweede in de laatste. Gister hadden een klein dipje en hadden we een achterstand op onze concurrenten, maar gelukkig wisten we dat om te zetten en begonnen we op zondag zeer gemotiveerd. Dit uitte zich in goede prestaties en we hebben nu ons hoofddoel kunnen waarmaken; meedoen aan de Sailing Champions League. Dat we daarnaast ook zilver konden pakken is natuurlijk helemaal fantastisch. Volgend jaar gaan we voor goud!”

Eredivisie zeilen 2018

Einduitslag Eredivisie Zeilen 2018 (na 5 speelronden):

 1. WV Almere Centraal (105 punten)*
 2. WV De Meeuwen (131 punten)*
 3. RR&ZV Maas & Roer (134 punten)*
 4. Jachtclub Scheveningen (137 punten)*
 5. KNZ&RV Muiden (147 punten)
 6. WSV Giesbeek (147 punten)
 7. VWDTP Groningen (150 punten)
 8. International Yacht Club Amsterdam (155 punten)
 9. WV Braassemermeer (164 punten)
 10. WV Uitdam (178 punten)
 11. WS Heeg (185 punten)
 12. Zeilteam Westeinder (192 punten)
 13. WV Breskens 1e team (205 punten)
 14. WV Breskens 2e team (227 punten)
 15. WSV Wolphaartsdijk (245 punten)

* Gekwalificeerd voor de Internationale Sailing Champions League 2019

Auteur:

 • Jasper van Staveren

  Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: