Hoe ziet de zeilcompetitie in Nederland eruit vanaf 2020?

wedstrijdzeilen

Zaterdag 24 november gaan zeilers en wedstrijdorganisaties in Nederland met elkaar in gesprek. Belangrijkste onderwerp, de competitie van de toekomst. Waarin de toekomst al in 2019 is, maar waarbij ook wordt gekeken naar de volgende jaren. De Noordzeeclub streeft naar een eerlijke competitie, maar wel een competitie met aantrekkelijke wedstrijden met voldoende deelnemers.

Zeilteams bepalen aan het begin van het seizoen, als het niet al eerder is, de wedstrijden die ze komend seizoen gaan varen. In ieder geval in grote lijnen. De locaties worden bepaald en op elkaar afgestemd en het hele seizoen wordt er door heel Nederland gevaren. Helaas zijn er toch veel wedstrijden waar het deelnemersaantal laag is. Daar moet verandering in komen, maar hoe? Het is en blijft een ingewikkelde puzzel.

Terugblik 2018

Terugkijkend op het afgelopen zeilseizoen met in totaal 16 evenementen op de kalender voor de Verbondsbezem en de Dutch Quarter Ton Cup. Verdeeld over zo’n 26 weken was het een goed gevulde kalender. Tel daar ook nog het Wereldkampioenschap Zeezeilen bij op, genoeg stof om over na te praten tijdens de Dag van het Wedstrijdzeilen.

Wereldkampioenschap zeilen

Voortuitkijken 2020 en verder

Belangrijkste onderdeel deze dag is het vooruitkijken, zo wordt de jaarkalender 2019 besproken waar een mooie nieuwe race in te vinden is. De competitie voor 2019 staat dus al grotendeels in de steigers. Het seizoen 2020 ligt nog helemaal open, daarover gaat de Noordzeeclub graag in gesprek met zeilers, organisaties en andere geïnteresseerden tijdens de Dag van het Wedstrijdzeilen.

Ter voorbereiding op deze dag heeft de Noordzeeclub al navraag gedaan bij de zeilers over hun ideeën. Hier komen mooie voorstellen uit, waaronder: ‘Flexibelere klassenindeling’, ‘vast inschrijfprogramma’ en ‘’één Verbondsbezem’. Deze ideeën worden komende zaterdag onder de grote groep besproken. Niets is dus nog vastgelegd, maar het is een mooie basis om te kijken naar de competitie van 2020 en verder.

Uitreiking jaarprijzen

Aansluitend aan de Dag van het Wedstrijdzeilen vindt de prijsuitreiking van de jaarprijzen plaats, inclusief een diner. Wie gaan er dit jaar vandoor met de Verbondsbezems? Ook de Coolhaasprijs, de Pechvogel prijs en de Flipperkastprijs worden weer uitgereikt. Een mooi moment om al die prijswinnaars even in het zonnetje te zetten en andere zeilers te stimuleren voor de competitie 2019.

Foto boven: Deltaweekend 2018
Foto onder: Wereldkampioenschap Zeezeilen 2018

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: