Open Noordzeekampioenschap (ONZK) wil hervormen

Open Noordzeekampioenschap

De sectie zeiljachten heeft tijdens de jaarvergadering beslist om het Indumar Open Noordzeekampioenschap te hervormen. Om tot dit resultaat te komen werden de zeilers geconsulteerd met een enquête die op heel wat respons kon rekenen. Doel is daarbij een aangepast programma aan te bieden aan zeilers in verschillende meetsystemen, met veel aandacht voor de sfeer zowel tijdens de wedstrijd als aan de wal.

Voor de IRC-gemeten jachten zullen alle clubs een gezonde mix van upwind-downwind banen aanbieden aangevuld met korte coastal races rond vaste betonning, dit met uitzondering van de Dover Strait Race en de Antwerp Race uiteraard.

Voor de CR-gemeten jachten worden uitsluitend banen rond vaste betonning ingericht, waarbij we extra aandacht besteden aan kleinere en tragere boten die we van harte verwelkomen en er graag willen bij betrekken. We stappen af van de huidige formule met 5 evenementen van verschillende dagen naar een klassement waarbij elke wedstrijddag apart gescoord wordt. In het aanbod zitten een paar nieuwe events.

In 2019 staan 12 wedstrijddagen gepland

Wie aan minimum 5 wedstrijddagen deelneemt wordt in het eindklassement opgenomen, voor de eindscore zullen de 7 beste resultaten meetellen, er zijn dus 5 dagresultaten die kunnen afgetrokken worden.

Opvallende nieuwkomers

Opvallende nieuwkomers in het programma zijn de Antwerprace en de 6 uur van Nieuwpoort. Daarnaast telt de laatste wedstrijddag van de Dover Strait Race : Ramsgate – Oostende nu ook mee voor het eindresultaat vanaf 2019.

Meer aandacht voor de sfeer

We willen ook meer rekening houden met het gebeuren op de wal, waarbij veel meer aandacht zal gaan naar de sfeer bij terugkomst in de haven, die kan opgevrolijkt worden met een leuke tune, een biertje of een frisdrank en een frietje of een andere snack. We bekijken of we de inschrijfgelden kunnen drukken.

Tracking systeem

Verder onderzoeken we of we kunnen inzetten op een tracking system voor de deelnemende boten, zodat we ook personen aan de wal of het thuisfront kunnen betrekken bij het gebeuren via een App.

Gratis meetbrief

Tenslotte willen we boten die zich voor 17 februari 2019 online engageren om aan 8 wedstrijddagen deel te nemen belonen door hun duurste meetbrief integraal terug te betalen. Het is uiteraard de bedoeling dat deze online-raadpleegbare inschrijflijst ook bevriende booteigenaars of stuurlui zal aansporen om ook deel te nemen.

ONZK kalender 2019

ONZK kalender 2019

Auteur:

  • WWSV

    Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV) is de gesubsidieerde unisportfederatie voor de sporttak zeilen in Vlaanderen. Zij is door Sport Vlaanderen erkend zoals voorzien in het algemeen uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering. WWSV staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

    De disciplines van de sporttak zeilen omvatten:

Voor u geselecteerd: