John van der Starre: "Het blijft mooi om een Verbondsbezem te winnen"

John van der Starre

Zaterdagavond 24 november 2018 zijn de jaarprijzen van de Noordzeeclub uitgereikt, hieronder de felbegeerde Verbondsbezems. Drie bijzondere prijzen zijn uitgereikt en in totaal 7 jaarprijzen.

De uitreiking vond plaats bij Watersportvereniging Braassemermeer, waar tevens een live verbinding werd gelegd naar de andere kant van de wereld voor de uitreiking van een van de bijzondere prijzen. En maar liefst twee teams gingen naar huis met twee bezems.

Met dubbele verbondsbezem naar huis

In de IRC 1 én ORC 1 komt Frans Roodenburg met zijn team Elke het podium op om de hoofdprijs op te halen. In de IRC 1 wint zijn team de Witte Raaf prijs en in de ORC 1 de Harry van Beuningen beker. Hij heeft dit jaar gezien hoeveel rek er in zijn team zit.

“Op de terugweg van Cowes voeren we op een zandbank. Dat was drie weken voor het WK, het evenement waar we ons hele jaar op hadden ingericht. Met hele team aan de slag geweest de boot op tijd weer in orde te maken.”

Frans Roodenburg

IRC 1 en ORC 1 - Team Elke van Frans Roodenburg

Tweede in de IRC 1 is Astrid de Vin en derde het Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST) van Gerd-Jan Pootman. In de ORC 1 komt de ROST op een tweede plaats en Robert Jockin op de derde plaats.

Jong talent op een Ker 46

Poortman wint met zijn team tevens de Flipperkast prijs, de prijs voor jong talent. Poortman was overdag ook al aanwezig tijdens de Dag van het Wedstrijdzeilen, waar veel gepraat is over de competitie van de toekomst, én over jeugd.

Poortman: “Mooi om te horen dat er vandaag zoveel wordt gepraat over meer jeugd op de boot. Dat is natuurlijk waar wij volop mee bezig zijn, we zien hier dat veel jeugd graag wil zeilen. Met de campagne die we nu hebben varen we nog een jaar door, volgend jaar staat het winnen van de Fastnet op het programma. Het seizoen daarop gaan we van start met een nieuwe campagne. Hier willen we de maximale leeftijd verlagen tot 25 jaar.”

Flipperkast Prijs, 3de IRC 1 en 2de ORC 1 - ROST met Gerd Jan Poortman

Flipperkast Prijs, 3de IRC 1 en 2de ORC 1 - ROST met Gerd Jan Poortman

Dubieuze prijs voor Team Heiner

Het team van Roodenburg is niet de enige die met twee bezems de vereniging verlaat vanavond. Ook Willem Ellemeet van de Flying Dolphin staat tweemaal op het hoogste podium. In zowel de IRC 2 (Noordzee Beker) als de ORC 2 (Goeree Wisselbeker). In de ORC laat hij Team Heiner en Erik van Vuuren met de speciaal voor het WK 2018 ontworpen W36 HUBO achter zich.

In de IRC is plek twee voor Gabriel Krier van de Amaris. Een derde plaats hier is voor team Heiner.  Dit team heeft dit jaar al ontelbare keren op verschillende podia gestaan. Ook vanavond zien we ze meerdere malen terug. Twee keer voor hun prestaties en eenmaal voor een beetje een dubieuze prijs. Met de Maxfun 35 raakte dit team, na een succesvolle serie wedstrijden in Ramsgate, Cowes en Breskens, op de terugweg naar thuishaven Lelystad de grond. Even later bleek dat de complete kiel hierbij los was geraakt. Niemand raakte gewond dankzij het professionele handelen van de crew. 

Voor een deel van dit team begint er na dit seizoen sowieso een nieuw hoofdstuk. Hun opleiding zit erop, een mooie lichting jeugdzeilers staat zo dus klaar om het grote boten circuit in te gaan, maar dat blijkt niet heel eenvoudig.

Jorden van Rooijen: “Iedereen gaat een beetje een andere kant op, je ziet een aantal het matchracen in gaan, veel blijven in Nederland varen, nu bijvoorbeeld tijdens de IJspegels, maar een aantal proberen ook in het internationale circuit te komen. Daar is het vooral heel lastig om tussen te komen, hiermee proberen we elkaar zoveel mogelijk te helpen.”

Team Heiner

Pechvogel prijs, 2de in ORC 2 en 3de IRC 2 - Team Heiner

Vijfde bezem voor John van der Starre

In de Duo Handed mag John van der Starre zijn vijfde bezem op komen halen. Samen met Robin Verhoef zeilt hij de Ajeto waarmee hij dit jaar de zogenaamde Magic Machine Cup ORC behaalt. En dus een verbondsbezem wint.

“Dit is in totaal mijn vijfde bezem denk ik, de vierde in de duo handed klasse. Het is nog steeds mooi om hem te winnen, het heeft toch wel iets speciaals.”

In de ORC 3wint Arjan van der Starre van de Tien-10 de Noord-Hinder Beker. Met een ruime voorsprong op de White Hawk van Sybout Hiemstra neemt hij overtuigend de eerste plek in. Derde in deze klasse wordt Kees Ketels met zijn Rakker.

Arjan van der StarreORC 3 - Tien-10 van Arjan van der Starre

Bart Snel van de Second Wave in de Dutch Quarter Ton Cup wint nipt de eerste prijs, de Maas Prijs.

“Ik heb hem net voor Jos weggesnoept, in puntenaantal staan we gelijk in het klassement. Maar op het evenement met het grootste aantal deelnemers won ik met mijn team, dus sta ik nu eerste. Dat is wel het leuke aan deze klasse, het is heel close racing.”

Tweede in deze klasse werd dus Jos Kroon in de Larissa. Op een derde plek eindigt Hylke Steensma met de Black Pearl.

Dutch Quarter Ton Cup - Second Wave van Bart Snel Dutch Quarter Ton Cup - Second Wave van Bart Snel

Coolhaas Prijs naar Carolijn Brouwer

Een speciale prijs wordt uitgereikt via een Skypeverbinding met de andere kant van de wereld. Carolijn Brouwer wint, nadat ze dit jaar al World Sailor of the Year werd én Nederlands Zeiler van het Jaar, nu ook de Coolhaas Prijs. Die is voor degene die een lange afstand heeft gevaren. Brouwer won afgelopen jaar de Volvo Ocean Race met Dongfeng Race Team. Nu staat ze in de startblokken om de Sydney to Hobart race te varen met een full female crew.

Team Brunels team achter de schermen

Tenslotte is er nog een speciale prijs voor een team die achter de schermen ontzettend hard werkt. Sailing Holland met Gideon Messink mag de Prins Hendrik der Nederlanden in handen nemen. Zijn bedrijf is de motor achter het Nederlandse Team Brunel.

“Wij hadden eigenlijk maar 1 echte Nederlander aan boord met Carlo Huisman. Bouwe Bekking woont in Denemarken, hij heeft gelukkig nog wel een Nederlands paspoort. Ontzettend mooi om te zien deze avond dat er zoveel initiatieven zijn om de jeugd in ons land aan het zeilen te krijgen. Daarmee krijg je ook het bedrijfsleven mee de sport in en kunnen we een volgende campagne misschien weer met meer Nederlanders varen.”

Prins Hendrik der Nederlanden - Gideon Messink (Team Brunel)

Prins Hendrik der Nederlanden - Gideon Messink (Team Brunel)

Auteur:

  • Anke Haadsma

    Anke Haadsma is een geboren en getogen zeilster. Als klein meisje werd ze door haar ouders in de zeilboot gezet en is hier nooit meer uitgekomen. Na haar studie journalistiek koos ze voor een carrière in de watersport. Nu zie je haar regelmatig langs de waterlijn als communicatie en pr medewerker op zeilevenementen. Voor Clubracer levert ze zeilverhalen, interviews en verslagen van zeilevenementen af.

Voor u geselecteerd: