Simeon Tienpont wil met Nederlands team naar de America’s Cup

Simeon Tienpont

Simeon Tienpont wil met een Nederlands team in 2021 strijden om de America’s Cup in Auckland, Nieuw Zeeland. Volgens een interne mailing naar de clubleden van twee Koninklijke jachtclubs uit Muiden en Rotterdam zou in de laatste 48 uur voor het sluiten van de early bird inschrijvingen de Nederlandse uitdager zich aangemeld hebben.

Volgens Sail-Word hebben hun Nieuw Zeelandse bronnen bevestigd dat er onderhandelingen waren met de Nederlanders.

Is Simeon Tienpont de meeste geschikte Nederlander?

Tienpont heeft als bemanningslid al twee succesvolle America’s Cup campagnes achter de rug met Oracle Racing/Team USA. Simeon was ook de meest besproken schipper tijdens de laatste Volvo Ocean Race. Eerst was hij schipper van Team Akzonobel, dan weer niet , vervolgens, na tussenkomst van een rechtbank, weer wel.

Simeon Tienpont wint de 34ste America's Cup met Oracle Team USA

Simeon Tienpont wint de 34ste America's Cup met Oracle Team USA

Nu is de kans voor Nederland

In de interne mailings van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging (KNZ&RV) en de Koninklijke Roei & Zeilvereniging (KR&ZV) “De Maas” lezen we dat het nu de kans is voor Nederland.

Simeon Tienpont vertelt: “Nú is de kans voor Nederland om voor het eerst in de historie een Nederlandse uitdager op het water te krijgen. Het ontwerp van de AC75 en de technische specificaties zijn de Nederlandse maritieme en luchtvaartindustrie op het lijf geschreven. De America’s Cup heeft altijd gewerkt als kraamkamer voor technologie in de wedstrijdzeilsport, en meer dan voorheen trekken deze innovaties nu ook de maritieme industrie.”

KR&ZV De Maas Voorzitter Jacob de Groot: “Als je het goed beschouwt, had het eigenlijk veel eerder moeten gebeuren. Onze geschiedenis, de kracht van onze maritieme industrie en onze sportieve ervaring en talent dwingen het af – een kans om erkend te worden op het hoogste niveau”.

KNZ&RV Muiden: “De Deed of Gift van ‘The Old Mug’ spreekt ons bijzonder aan omdat daarin wordt voorgeschreven dat uitdagers de ontwikkelingen op Nederlandse bodem moet laten plaatsvinden; dat de zeilers uit Nederland moeten komen; en dat er minimaal 180 dagen per jaar in Nederland getraind moet worden. Onze deelname aan de America’s Cup is een nationale aangelegenheid; het is Hollands Glorie pur sang. Daar ligt een prachtkans voor de Nederlandse watersport”.

Nog niets is zeker

Simeon Tienpont staat nu voor een loodzware opdracht. Om een succesvolle campagne te organiseren heeft hij voldoende budget nodig. Als Simeon de officiële (vroege vogel) inschrijving mist op vrijdag 30 november wordt het inschrijfgeld alvast met één miljoen dollar opgetrokken.

Volgens Dennis Conner, die de America’s Cup vier keer won, is er, om een kans te maken om de 36ste America’s Cup te winnen, een budget nodig van een slordige 100 tot 150 miljoen US dollar.

America’s Cup geruchtenmolen draait op volle toeren

Op dit ogenblik hebben nog maar drie teams zich officieel als uitdager geregistreerd tegen de verdediger, Emirates Team New Zealand.

De drie uitdagers zijn: Luna Rossa (ITA) American Magic (USA) en INEOS Team UK (GBR).

De geruchten doen de ronde dat nog een tweede Italiaans en Amerikaans team zich zullen aanmelden als uitdager.

Nieuwe 75 voet Foiling Monohull

Het is aan de verdediger van de America's Cup om de reglementen te bepalen alsook met welk boot er gezeild wordt. Titelverdediger Emirates Team New Zealand koos voor een drastische wijziging qua boot en koos voor een foiling monohull.

 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: