Zware omstandigheden Winterwedstrijden Drimmelen

Winterwedstrijd Drimmelen

Zondag 9 december zijn onder zware omstandigheden weer de winterwedstrijden in Drimmelen gezeild. Niet alleen finishten diverse deelnemers niet, sommigen gaven het al op voor de start en kozen om terug naar de haven te gaan. En dit reeds voor de start vanwege de zware windcondities. Éen deelnemer van de sportboot klasse zag voor de start al een bemanningslid overboord gaan en bracht die dus snel terug naar de haven. 

Tijdens de start was het nog tot 22 knopen wind en veel regen, tijdens de finishes waren er echter windvlagen van 30 knopen. Door de harde wind en stroming ging het starten ook niet altijd goed. Bij de 2e start van de sportbootklasse werd door de vloot de general recall en bijbehorende vlag gemist en bijna iedereen voer gewoon stug door, blij dat ze gestart waren blijkbaar. Slechts 2 boten deden de officiele herstart. 5 boten misten de start en boekten geen resultaat.

Dagwinnaars

Winnaars van de dag waren in de Orc de First 31.7 Due, meer dan de helft van de boten in orc had een retire of een dnf. In de Sw klassen waren overigens slechts 4 boten die niet finishten. De Sw boten waren defensiever van start gegaan met veelal gereefde zeilen en dit zorgde dus voor een hoog percentage finishers. Vermeldingswaardig is Bert van der Hoeft die solo zou zeilen met zijn H-boot Maggy. Hij was door medezeilers het wedstrijdwater opgebracht maar moest uiteindelijk, toen hij solo was, toch opgeven en de beschutting opzoeken.

De J22 Gap was de winnaar in de sportboot spinnaker klasse. In deze klasse waren de J24 Mojito en de V24 FsmViper op het downwind rak al planerend nek aan nek aan het racen, een waar spektakel om te zien. Mede omdat ze kop aan staart een kat en muisspelletje speelden met elkaar.

In de sportboot gennaker klasse waren vanwege de general recall slecht 2 starters in de 2e wedstrijd en dus 5 afvallers. De Cork 1720 Finn M’Coul van Edwin Scheeve was dan ook de winnaar van de dag en vloog onder een donkere hemel over het water tijdens de laatste rakjes. In de eerste wedstrijd viel overigens op dat de Pro 25 moest opgeven, overigens een plaatje van een sportboot om te zien varen.

Een dag die overigens eindigde met veel vermoeide zeilers, maar met evenveel spectaculaire verhalen in de kantine van Wsv Biesbosch. De dag is overigens wel erg goed begeleid door de begeleidingsboten en de zwemvestplicht was vooraf goed aangekondigd. Wel een dag die de zeilers in het geheugen gegrift zal blijven. 30 december wordt het jaar 2018 afgesloten met de 4e wedstrijddag van de 8-daagse winterserie in Drimmelen.

Tekst en foto: Theo Bakker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: