Moordenaar van Peter Blake na 16 jaar opnieuw opgepakt

Peter Blake

De Braziliaanse politie heeft in de stad Breves een man aangehouden die 16 jaar geleden werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op de beste zeezeiler ter wereld, Nieuw-Zeelander Sir Peter Blake. De schuldig verklaarde José Irandir Cardoso wist destijds te ontsnappen.

Peter Blake deed hij in 1973-1974 mee aan de eerste Whitbread Round the World Race. In 1990 won hij die legendarische zeilwedstrijd. Daarnaast won hij tal van andere wedstrijden en behaalde wereldrecords. 

Sir Peter Blake

Peter Blake was 53 jaar oud toen hij in 2001 tijdens een tocht over de Amazone-rivier in Brazilië door piraten werd doodgeschoten. Blake zette zich in voor de strijd tegen de opwarming van de aarde. Om de gevolgen daarvan in kaart te brengen maakte hij in 2001 een tocht door het Amazonegebied. Op 5 december 2001 werd zijn jacht overvallen door piraten. Blake raakte in gevecht maar zijn wapen haperde. De aanvallers kregen de kans om hem dodelijk te raken. 

De man die de zeiler in de rug schoot, was Ricardo Colares Tavares, hij kreeg na zijn arrestatie 36 jaar cel. 

Ricardo Colares Tavares

De man die nu is opgepakt, heet José Irandir Cardoso. Hij loste niet de fatale schoten, maar behoorde wel tot de groep van zes tot acht piraten die het jacht overvielen waarop Peter Blake zat. Cardoso werd, samen met vijf kameraden, veroordeeld, maar wist in 2002 te ontsnappen. Tijdens een routinecontrole kreeg de politie argwaan. Cardoso moest mee naar het bureau, daar werd ontdekt wie hij werkelijk is. Cardoso werd destijds veroordeeld tot 32 jaar cel.

Bron: Algemeen Dagblad
Foto's: Volvo Ocean Race &

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool en is online redacteur bij het Mediahuis. Zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Comments

Voor u geselecteerd: