Zeilers weerbericht weekend 24-25 februari 2018

Weerkaart vrijdag 22 februari 2018

De Russische Beer slaat toe tijdens het weekend. Het wordt zonnig en koud met een (soms zijn er klassiekers nodig) met een schrale oost tot oostnoordoostenwind. Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Rusland, via Centraal-Europa tot Scandinavië, bepaalt de hele verwachtingsperiode ons weerbeeld.

Aan de zuidelijke flank van deze anticycloon stroomt continentaal polaire en later zelfs Arctische lucht naar onze omgeving. Vooral vanaf zondag 25 februari ’18 verovert een erg koude luchtmassa onze omgeving en krijgt heel Oost- en West-Europa te maken met een laat winteroffensief. Storingen blijven voorlopig wel ver uit onze buurt.

Zaterdag 24 februari is het vrijwel de hele dag zonnig. 's Avonds kan er tijdelijk wat bewolking binnendrijven vanuit het noordoosten. Eerst matig tot goed, later goed zicht. Maxima rond 5 °C. Minima rond -3 °C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit O, krimpend naar ONO en toenemend tot hard (28-33 kt).  Golven rond 1.6 m, toenemend naar 2.25 m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit O, krimpend naar ONO en toenemend naar vrij krachtig à krachtig (20-25 kt).  Golven rond 1.25 m, toenemend naar 1.75 m.

Rukwinden: Tot 40 kt.

Opmerkingen: Geen.

Weerkaart zaterdag 24 februari 2018

Zondag 25 februari is het de hele dag zonnig. Goed zicht. Maxima rond 1 °C. Minima rond -2 °C.

Wind op zee: Krachtige wind (22-27 kt) uit O, krimpend naar ONO. Golven rond 0.8 m, toenemend naar 1.75 m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ONO.  Golven rond 1.25 m.

Rukwinden: Tot 33 kt.

Opmerkingen: Door het grote temperatuursverschil tussen het warme zeewater en de koude bovenlucht wordt de opbouw van de atmosfeer op zee geleidelijk onstabieler.

Weerkaart zondag 25 februari 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: