VIDEO: Soft Wing Sail getest voor volgende America’s Cup

Soft Wing Sail

Emirates Team New Zealand geeft ons een voorsmaakje van revolutionaire grootzeil technologie. Deze week hebben ze hun AC75 soft wing grootzeil getest op een kleine trimaran om de potentiële snelheid te kunnen emuleren.

Een klein en toegewijd ontwikkelteam van Emirates Team New Zealand ondersteund door Lunna Rossa, North Sails en Southern Spars zijn een jaar lang bezig geweest met het bouwen van een eerste prototype. Het prototype van het soft wing sail en de bijhorende tuigage zal ook de basis zijn voor de nieuwe AC75 klasse zeilboot waarmee gezeild zal worden tijdens de 36ste America’s Cup.

North Sails zeilontwerper Burns Fallow heeft vanaf het begin een grote rol gespeeld in de ontwikkeling.

“We zijn gestart in Augustus 2017 vanaf een wit blad met wat ideeën die dan uiteindelijke hebben geresulteerd in het Soft Wing Sail Concept.”

“Het zal een snel concept zal zijn, maar zaken zoals overstag gaan en gijpen, maar ook hijsen en laten zaken moeten we nu in de drie volgende jaren goed testen”

Project Manager Steve Collie vertelt ons dat deze ontwikkelingen geen geheimen zijn.

“We willen dat het geteste tuigage en het grootzeil onderdeel wordt van het AC75 klasse reglement.”

“We willen een zeil ontwikkelen waarbij zeilteams het vleugelzeil zelf kunnen hijsen en misschien ook zeilwissels kunnen doen op het water. Daarbovenop moet het aerodynamisch superieur zijn aan een conventioneel grootzeil zonder dat het zwaarder wordt” vertelt Steve Collie.

D mast

Het concept dat nu getest wordt heeft in profiel een grote ‘D’ gevormde mast, die ontwikkelt en gebouwd werd door Southern Spars. De twee aparte zeilen aan iedere zijde van de mast geven een goede aerodynamische overgang van mast naar zeil.

D mast

Twist en Camber trimmen met controle arm

Het grote verschil tussen het trimmen van een conventioneel grootzeil en het Soft Wing Sail is dat de twist en camber ook gecontroleerd kunnen worden aan de bovenkant van het grootzeil met behulp van een controle arm.

Controlearm wing sail

Het solide wing sail op de AC50 catamarans was zeer efficiënt maar men had twintig man nodig voor en na elke zeildag om het vaste vleugelzeil te hijsen en weer neer te laten.

Hoist soft wing sail

De testen die nu hebben plaatsgevonden moeten de ontwerpers ervan overtuigen dat het Soft Wing Sail wel degelijk werkt.

soft wing sail test

soft wing sail test

soft wing sail test

We weten allemaal dat we meer gaan zeilen als er minder bemanning of support teams nodig zijn, wij vinden dit alvast een goede ontwikkeling van het grootzeil.

 

Foto's: Hamish Hooper

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: