Team AkzoNobel verlaat Hong Kong in eerste positie

Team AkzoNobel

Team AkzoNobel met de Nederlandse schipper Simeon Tienpont verliet woensdagmorgen 7 februari 2018 Hong Kong in eerste positie. Daarmee wonnen schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning de start van de zesde etappe richting Auckland, Nieuw-Zeeland. Volgens het meest recente positierapport van 9 uur Nederlandse tijd gaat team AkzoNoble nog altijd aan kop, gevolgd door respectievelijk MAPFRE en Dongfeng Race Team.

De etappe begon in een 8 tot 10 knopen oostenwind. AkzoNobel, SHK/Scallywag en het eveneens Nederlandse Team Brunel gingen als eerste onder vol zeil over de startlijn. Met in hun kielzog de toeschouwervloot. Kort nadat de zes Volvo Ocean 65’s het vasteland achter zich lieten, begon de wind toe te nemen tot 15-20 knopen. De enorme Code 0 zeilen werden dus vervangen door kleinere voorzeilen.

Naar verwachting worden de condities de komende 24 uur slechter. “We zullen overwegend aan de wind varen, dus de eerste paar dagen worden zwaar”, zei Turn the Tide on Plastic-schipper Dee Caffari.

“Het kan buiten Hong Kong behoorlijk ruig worden”, beaamde team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont. “Ik sta niet raar te kijken als we heel sterke wind krijgen.”

Met de voorspelling van een tropische cycloon met de daarmee gepaard gaande zware zeegang, besloot de raceorganisatie om een Tropical Storm Exclusion Zone in te stellen. Dat betekent een uitbreiding van 20 lengtegraden ten oosten van de Filippijnen om de ergste zeegang te omzeilen. De meeste weer routing softwareprogramma’s geven als snelste route die naar het noorden en oosten van de exclusion zone.

De zesde etappe van de Volvo Ocean Race voert de vloot door de Straat Luzon (zeestraat tussen Taiwan en de Filippijnen), daarna in oostelijke richting alvorens de boten naar het zuiden door de Doldrums duiken. Dan volgt de zuidoostelijke koers richting het noordelijke punt van Nieuw-Zeeland.

“Het is een lange race naar Auckland, van ongeveer 6.000 nautische mijlen. De route is bijna het omgekeerde van de vierde etappe”, aldus Xabi Fernández, schipper van klassementleider MAPFRE.

“Als we naar de weermodellen kijken, wordt het direct de eerste 36 tot 48 uur volle bak gaan”, zo zei Team Brunel-schipper Bouwe Bekking. “Er zijn verschillende routeopties. Als je de verkeerde kiest, kan je gelijk al honderden mijlen achterop raken.” Voorlopig vaart Team Brunel in vierde positie met de hoogste bootsnelheid. Verspreid over de vloot liggen de windsnelheden momenteel tussen de 19,5 en 23 knopen.

Etappe 6 – Positierapport – woensdag 7 februar1 (Dag 1) – 08:45 UTC

  1. team AkzoNobel +0.0
  2. MAPFRE +0.27 nautische mijlen
  3. Dongfeng Race Team +0.38
  4. Team Brunel, +0,51
  5. Sun Hung Kai/Scallywag +1,09
  6. Turn the Tide on Plastic +1.56
  7. Vestas 11th Hour Racing – DID NOT START

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: