Zeilers weerbericht weekend 10-11 februari 2018

Weerkaart vrijdag 09 februari 2018

Na een kleine winterprik vandaag vrijdag 9 februari 2018, zorgt een mobiele wig voor stabilisatie van de atmosfeer op zaterdag. Al snel volgt echter een nieuwe frontale passage.

Een neerslagzone trekt vandaag vrijdag 9 februari 2018 over de kust waarbij sneeuw geleidelijk overgaat in smeltende sneeuw en regen. Een back-bent occlusie zorgt vanavond en vannacht voor meer bewolking en neerslag. Morgen zaterdag 10 februari ’18 brengt een mobiele wig een weersverbetering met zich mee maar 's avonds volgt een nieuwe storing. In het zog van dit front kunnen er op zondag 11 februari ’18 nog enkele buien vallen.

Zaterdag 10 februari is het zonnig met enkele wolkenvelden. 's Avonds en 's nachts wordt het betrokken en gaat het regenen. Goed zicht, 's avonds en 's nachts matig zicht. Maxima rond 6 °C. Minima rond 3-4  °C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit WNW, krimpend naar ZZW en tijdelijk afnemend tot matig (11-16 kt). 's Nachts trekt de wind aan naar hard à stormachtig (30-36 kt) uit ZZW. Golven rond 2.2 m, tijdelijk afnemend naar 1.25 m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit WNW, krimpend naar ZZW en tijdelijk afnemend tot matig (7-10 kt). 's Nachts trekt de wind aan naar krachtig (22-27 kt) uit ZZW. Golven rond 1.75 m, tijdelijk afnemend naar 0.9 m.

Rukwinden: Tot 50 kt ‘s nachts.

Opmerkingen: De frontpassage ’s avonds en ’s nachts zorgt voor een onstabiele situatie en geeft aanleiding tot rukwinden.

Weerkaart zaterdag 10 februari 2018

Zondag 11 februari start zwaarbewolkt tot betrokken met in eerste instantie nog perioden van regen. Al snel wordt het wisselend bewolkt met van tijd tot tijd buien.  Eerst matig, later overwegend goed zicht. Maxima rond 7 °C. Minima rond 3 °C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit W, ruimend naar WNW en afnemend tot krachtig (22-27 kt).  Golven rond 2.5 m, tijdelijk afnemend naar 2.25 m.

Wind aan de kust: Vrij krachtige tot kachtige wind (18-24 kt) uit W, ruimend naar WNW en afnemend tot vrij krachtig (17-21 kt).  Golven rond 1.25 m, toenemend naar 1.75 m.

Rukwinden: Tot 45 kt ‘s ochtends.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel van opbouw en zorgt voor een vlagerige wind.

Weerkaart zondag 11 februari 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: