VIDEO: Dongfeng Race Team wint zenuwslopende In Port Race in Auckland

Dongfeng Race Team in Auckland

In de nacht van vrijdag op zaterdag 10 maart won Dongfeng Race Team in Auckland de zenuwslopende New Zealand Herald In Port Race. Het Frans/Chinese team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, werkte zich vanuit de achterhoede naar voren. Het Nederlandse team AkzoNobel finishte als tweede en neemt daarmee de derde plaats overall over van het eveneens Nederlandse Team Brunel. MAPFRE kwam als derde over de eindstreep en behoudt de koppositie in het totaalklassement.

De condities waren extreem licht, veranderlijk en vlagerig in Waitematā Harbour. Dat zorgde gedurende de één durende havenwedstrijd voor de nodige wisselingen in de kopgroep. Dongfeng-schipper Charles Caudrelier en zijn bemanning wisten daar met concentratie en veerkracht goed uit te komen.

“Het was heel tricky en moeilijk”, zei Caudrelier na afloop. “We hadden een slechte start, maar er gebeurde zoveel in het eerste rak dat het niet altijd handig was om aan de leiding te gaan. Dan laat je de concurrentie namelijk zien waar de plekken met lichte wind zijn. Wij konden daarvan gebruik maken en om de leiders heen varen. We hebben hard aan onze snelheid gewerkt en konden zo langzamerhand terugkomen.”

Carolijn Brouwer

Ondanks het lichte weer startte de race spectaculair. MAPFRE had zich goed gepositioneerd aan de lijzijde (benedenwinds) van de vloot en ging als eerste over de lijn met Vestas 11th Hour Racing boven zich. Sun Hung Kai/Scallywag kwam op dat moment met snelheid vanaf de andere kant (pin end) aanzetten en kruisten voor de andere vier boten langs, die bij de pin end geparkeerd lagen. Het was Team Brunel dat deze opstopping veroorzaakte. Door gebruik te maken van de regels dwongen ze Dongfeng, Turn the Tide on Plastic en team AkzoNobel buiten de startlijn, waardoor ze op aanzienlijke achterstand een herstart moesten maken.

Zo konden MAPFRE en Scallywag al vroeg de leiding nemen in het eerste kruisrak, wat uiteindelijk uit één rak bleek te bestaan. Toen ze het laatste deel daarvan bereikten, viel de wind weg en konden de achtervolgers aan beide kanten om hen heen zeilen. Team AkzoNobel leidde de vloot om de eerste boei, net voor Vestas 11th Hour Racing en Dongfeng Race Team.

In het voor-de-windse rak vonden AkzoNobel en Dongfeng een windbaan, waarmee ze de leiding konden nemen. Na de tweede boei werd de baan ingekort van 1,5 naar 0,4 nautische mijl, oftewel 2 rondes. Op weg naar de finish wist Dongfeng de Nederlandse boot van AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont te passeren en de winst te grijpen.

Met de resultaten van de In Port Race in Auckland blijft MAPFRE de klassementleider van de In Port Series, maar heeft Dongfeng wel het gat met twee punten verkleind. Team AkzoNobel is Team Brunel voorbij en staat nu derde overall. De marge van één punt is klein, dus het blijft spannend tussen de twee Oranjeboten uit de vloot.

VIDEO: The New Zealand Herald In-Port Race: FULL REPLAY | Volvo Ocean Race

VIDEO: The New Zealand Herald In-Port Race: in 105 seconden | Volvo Ocean Race

Uitslag New Zealand Herald In Port Race

 1. Dongfeng Race Team, 7 punten
 2. Team AkzoNobel, 6 punten
 3. MAPFRE, 5 punten
 4. Vestas 11th Hour Racing, 4 punten
 5. Team Brunel, 3 punten
 6. Sun Hung Kai/Scallywag, 2 punten
 7. Turn the Tide on Plastic, 1 punt

Huidig klassement Volvo Ocean Race In-Port Race Series

 1. MAPFRE – 37 punten
 2. Dongfeng Race Team – 34 punten
 3. team AkzoNobel – 27 punten
 4. Team Brunel – 26 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 18 punten
 6. Sun Hung Kai / Scallywag – 15 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 11 punten 

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: