Team China wil America's Cup winnen

America's Cup village in Auckland

Zeilers uit het Chinese Volvo Ocean Race team hebben aan de Nieuw Zeelandse website Newshub bevestigd dat Team China niet alleen wil deelnemen aan de America’s Cup maar deze ook winnen. Leden uit het Team China management zouden zich al laten bijstaan door een zeiler uit het winnende Team New Zealand om hun zeilambities uit te breiden.

Liu Xue, de Chinese zeiler die we kennen als “Black” aan boord van het Dong Feng Race Team, heeft reeds een Nieuw Zeelandse zeiler in het vizier.

“We willen hier ook met Team China in Auckland zijn om de America’s Cup te zeilen, en we willen winnen. We willen vechten met Peter Burling.” vertelt Liu Xue.

Dat vechten doet hij momenteel al in de Volvo Ocean Race, en met succes. Black’s Dong Feng Race Team is momenteel Peter Burling aan het verslaan die nu stuurman is bij Team Brunel.

Toeval of niet maar bij Dongfeng zitten drie Chinese zeilers aan boord die ook mee zeilden in China's laatste poging voor een America’s Cup campagne in 2013.

Liu Xue vertelt ook dat de voorgestelde animatie van het Auckland America's Cup village, met een daarin een Chinees team, niet gebaseerd is op geruchten.

“Veel meer kan ik nu niet zeggen, maar dit is iets waar ik zeker naar toe wil werken” vult Liu Xue aan.

Als laatste vertelt hij dat alles duidelijker zal worden nadat Team China meer details gezien heeft rond het nieuwe monohull ontwerp AC75.

Nieuw Zeelanders zullen Chinese nationaliteit krijgen

Dongfeng is een Chinees team bij naam maar aan boord is het nog steeds een grote internationale samenwerking met de Fransen en Kiwi’s.

Sinds Groupama zich als sponsor heeft teruggetrokken zit een Frans inschrijving er niet zo direct aan te komen.

Om te voldoen aan de nieuwe nationaliteitsregels in de America’s Cup zullen dus zeer waarschijnlijk enkele niet Chinese zeilers een nieuwe nationaliteit krijgen.

Chinezen vinden de America’s Cup aantrekkelijker dan de Volvo Ocean Race

Bruno Dubois, de teammanager van de laatste Franse America’s Cup campagne werkt nu samen met China. Volgens hem vinden Chinese sponsors de America's Cup nog aantrekkelijker dan de Volvo Ocean Race.

"De America's Cup gaat over winnen en over prestige, en dat is wat de Chinezen leuk vinden, dus er is voor hen meer kans op groei in de America's Cup.”

De beslissende factor voor de Chinezen gaat dus niet over budget, maar of ze denken dat ze een campagne kunnen voeren met een redelijke kans om Team New Zealand te verslaan.

Stay tuned.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: