Frostbite Cup eindigt met rustig dagje zeilen voor de J/80 klasse

Frostbite Cup zeilen

Met maar twee Beaufort op de windmeter, sloot de Frostbite Cup af met een rustig dagje zeilen. Het lichte weer zorgde er afgelopen zondag voor, dat het veld met J80’s redelijk uit elkaar lag. Een uitzonderlijk beeld, want al de hele winter zijn de deelnemers aan elkaar gewaagd. J’Zuster sloot in stijl af en pakte in de tweede race van de dag een enorme voorsprong en rondde ver voor de rest de eerste bovenboei.

Het leverde voor de verandering niet de titel van dagwinnaar op. Die eer ging deze keer naar Led2Lease en betekende voor het team tevens de tweede plaats in het overall klassement. De derde prijs was voor Oant Sjen. De crew van J’Zuster mocht na een ijzersterke winterserie de bokaal mee naar huis nemen. De drie teams hebben de podiumplaatsen echter niet cadeau gekregen.

Op het Gooimeer kan de wind flink afwijken op verschillende plekken op het water. Tactiek is dus belangrijk, maar sowieso is het veld aan elkaar gewaagd en wordt een foutje meteen afgestraft, volgens wedstrijdleider Jørgen Schrier. ,,Het is vaak dringen geblazen bij de startlijn en de onder- en bovenboei. Het veld is competitief ingesteld, maar er is gelukkig weinig tot geen schade gevaren.’’

Frostbite Cup

Van de zeven geplande wedstrijddagen kon er maar één dag niet doorgaan vanwege kruiend ijs. Met zes koude, vaak onstuimige dagen waarop gezeild kon worden, kijkt de organisatie tevreden terug op de Frostbite Cup 2017-2018. ,,Maar liefst 24 boten verschenen aan de start. Dat is uniek voor de J80 klasse in Nederland,’’ zegt organisator Frans Driessen.

,,Alle actieve boten hebben zich verzameld in Naarden. De afgelopen weken zijn er ook J80’s uit het buitenland gehaald en die mogen we snel bij de komende wedstrijden verwelkomen, zoals bij het NK dat we in mei gaan varen tijdens de North Sea Regatta. Met een groot veld J80’s de Noordzee op… dat wordt spectaculair!’’

Tekst: Ellen Hamelink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: