Medemblik Regatta krijgt status World Sailing Classic Event

Medemblik Regatta

De Medemblik Regatta, eerder bekend onder de naam Delta Lloyd Regatta, wordt georganiseerd van 22 tot en met 26 mei. Het is de 34ste editie van de regatta. Over de jaren zijn de zeilers altijd goed te spreken over de locatie, zeilcondities en het goed georganiseerde evenement. Gezien de huidige inschrijflijst, belooft ook deze 34ste editie een sterke competitie.

Eerder viel de regatta onder de World Cup events. De internationale zeilfederatie, World Sailing, heeft de regatta nu een World Sailing Classic Event genoemd. Dat is niet zomaar, de regatta is een van 's werelds grootste olympische evenementen. Ook staat de Medemblik Regatta bekend om zijn innovaties in aanloop naar de Olympische Spelen. Windtechnisch is de locatie erg geschikt. Deelnemers weten dat ze in Medemblik altijd een sterk deelnemersveld, uitdagende condities en een goed georganiseerd evenement kunnen verwachten. 

Bouwen op olympische klasse evenementen
World Sailing belooft te bouwen op dit soort bestaande internationale olympische klasse evenementen. Hiermee richten ze zich op een stabiele en langlopende, internationale kalender. "Dit willen we bereiken door de samenwerking met de olympische klassen, Wereldkampioenschappen en Regionale Kampioenschappen te versterken", legt Kim Andersen, World Sailing President, uit.

De laatste twee jaar zijn ze richting de Medemblik Regatta tekort geschoten in deze belofte. In 2017 was de World Cup Santander erg dicht op de regatta gepland, en dit jaar start de World Cup Marseille slechts een week na de Medemblik Regatta. De World Cup is een belangrijk evenement voor zeilers die op weg zijn naar de Olympische Spelen 2020. Hoewel de Medemblik Regatta nu een Classic Event is, krijgt het niet de beloofde steun van World Sailing.

Gedeelde verantwoordelijkheid
De zeilwereld profiteert van een goed georganiseerde, internationale kalender. De verantwoordelijkheid hiervan ligt niet alleen bij World Sailing, deze ligt ook ook de zeilers, coaches en klasse organisaties. Dit jaar botst de Medemblik Regatta bijvoorbeeld met het Europees Kampioenschap van de 470. Dit EK eindigt pas als de Medemblik Regatta al twee dagen onderweg is. Dit betekent dat de 470 zeilers niet naar Medemblik kunnen komen. Voor veel organisaties als de Medemblik Regatta, heeft het een impact zodra een complete klasse besluit de regatta een jaar over te slaan. Die klasse kan daarom niet zomaar verwachten dat zo'n regatta overeind blijft en een jaar later nog steeds wordt georganiseerd.

De Medemblik Regatta heeft een lange historie, de professionele organisatie zorgt ervoor dat de regatta niet zomaar van de internationale kalender verdwijnt. Het is ook voor de Nederlandse zeilers een mooie gelegenheid te zeilen in eigen land en familie, vrienden en sponsoren uit te nodigen. Voor dit jaar is de regatta er dan ook al klaar voor. De organisatie is tevens aan het kijken naar de opzet van de regatta in 2019.

Registratie
De Medemblik Regatta wordt georganiseerd van 22 tot en met 26 mei 2018 vanuit het Regatta Center Medemblik.
Online registratie voor de Medemblik Regatta is open

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: