Zeilers weerbericht weekend 10-11 maart 2018

Weerkaart vrijdag 9 maart 2018

We kunnen ons opmaken voor een “gestoord” maar warm weekend. Over de nabije Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van Ierland, diept zich een depressie uit en die stuwt de komende dagen gevoelig zachtere zuidelijke lucht naar West-Europa.

Vandaag vrijdag 9 maart 2018 liggen we onder gunstige invloed van een hogedrukwig maar later op de dag trekt een zwak warmfront langs vannacht gevolgd door een occlusie. Zaterdag 10 maart ’18 blijft deze occlusie over onze kust golven, ’s nachts gevolgd door het bijhorende koufront. Zondag 11 maart ’18 sleept dit koufront over onze regio. Op zondag 11 maart ’18 nadert de lagedrukkern vanuit het zuidwesten en passeert maandagochtend over de kust.

Zaterdag 10 maart start met wolkenvelden en nog wat opklaringen. Geleidelijk wordt het wolkendek dikker en na de middag valt er af en toe lichte regen of motregen. Goed zicht, later matig in de regen. Maxima rond 14 à 15°C. Minima rond 8 °C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit  Z, afnemend tot matig (11-16 kt).  Golven rond 0.8 m, afnemend tot 0.6 m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit  Z, afnemend tot matig (7-10 kt).  Golven rond 0.5 m, afnemend tot 0.3 m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: Geen.

Weerkaart zaterdag 10 maart 2018

Zondag 11 maart is er veel bewolking met perioden van regen. Goed zicht, matig in de regen. Maxima rond 11 à 12 °C. Maxima rond 5 °C. Minima rond -2 °C.

Wind op zee: Zwakke tot matige wind (5-8 kt) uit OZO, ruimend naar ZO en toenemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.4 m, toenemend naar 0.6 m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind (5-8 kt) uit OZO, ruimend naar ZO en tijdelijk toenemend tot matig (8-12 kt). Golven rond 0.3 m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: Er is een kleine kans op het ontwikkelen van een zwakke zeebries (NO) onder de kust.

Weerkaart zondag 11 maart 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: