Zeilers weerbericht weekend 14–15 april 2018

Weerkaart vrijdag 13 april

De weerkaarten maken er dit weekend een zootje van en zorgen voor een lage betrouwbaarheid in de weerberichten. Een complex lagedrukgebied resideert in onze contreien en maakt de wind en temperatuur voorspelling (Zeebries? Mist?) erg wispelturig.

De komen de dagen ligt het centrum van een complexe depressie, met diverse ondiepe grondkernen, in onze omgeving. Dit resulteert in een heel zwakke en wispelturige wind door de kleine verschillen in de luchtdrukgradiënt en de onbetrouwbare positie van de verscheidene grondkernen. Een zwakke zuidwestelijke stroming voert vrij warme lucht aan en maakt de atmosfeer licht onstabiel. Voeg daarbij het nog koude zeewater en dan moeten we rekening houden met het opsteken van de zeebries waardoor de temperatuur langs de kust plafonneert. Als kers op de taart is er door de zwakke luchtstroming dit weekend altijd kans op nevel of mist. Zondagavond 15 april ’18 bereikt een weinig actief occlusiefront onze kust.

Zaterdag 14 april hangt er eerst mist, die optrekt tot lage bewolking. Daarna wordt het wisselend bewolkt, met na de middag lokaal enkele buien (zelfs kans op een donderslag).  Eerst slecht, later matig zicht. Maxima rond 14 °C. Minima rond 5 °C.

Wind op zee: Zwakke wind (4-6 kt) uit ZW, tijdelijk wegvallend. Na de middag NO-NNO (7-10 kt). Golven rond 0.5-0.6 m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit WZW, tijdelijk wegvallend. Na de middag NO-NNO (7-10 kt). Golven rond 0.4 m.

Rukwinden: Tot 20 kt in geval van onweer ‘s avonds.

Opmerkingen: Grote kans op vorming van zeebries (NNO 7-10 kt). Afhankelijk van het moment waarop de zeebries zich ontwikkelt kan de maximumtemperatuur plafonneren op 13 °C.

Weerkaart zaterdag 14 april 2018

Zondag 15 april krijgen we overdag enkele zonnige perioden. 's Avonds wordt het zwaarbewolkt. 's Avonds en 's nachts ontstaat er opnieuw mist. Eerst matig, later slecht zicht. Maxima rond 17 °C. Minima rond 7 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit Z, tijdelijk wegvallend. ’s Avonds draait de wind naar ZO en wordt matig (8-12 kt). Golven rond 0.5 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit Z, tijdelijk wegvallend. ’s Avonds draait de wind naar ZZO en wordt matig (7-10 kt). Golven rond 0.2-0.3 m.

Rukwinden: Geen.

Opmerkingen: Zondag is er kans op vorming van zeebries (NNO 7-10 kt). Afhankelijk van het moment waarop de zeebries zich ontwikkelt kan de maximumtemperatuur plafonneren op 13 °C.

Weerkaart zondag 15 april 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: