Eredivisie Zeilen 2018 van start in Almere

Eredivisie Zeilen 2018

Na een winter vol evaluaties, trainingen en speculaties zien de Eredivisie Zeilen teams vandaag eindelijk waar ze staan ten opzichte van de concurrentie. Tegen de skyline van Almere startten vandaag 15 teams voor de felbegeerde landstitel: de landskampioen. Na een dag varen is een ding duidelijk geworden, de strijd om de titel gaat ongekend spannend worden met de top vier die zich nu binnen slechts 2 punten bevindt.

Het is nog vroeg in de morgen als de deelnemende teams zich verzamelen aan het weerwater in Almere. Race Officer Alex Hoeve verwacht een zeer spannend seizoen. “Het niveau wordt steeds hoger en de onderlinge verschillen steeds kleiner. Ook op internationaal niveau komen de Nederlandse teams goed mee. Onze uitdaging als organisatie is nog meer teams enthousiast te krijgen voor deze mooie competitie”.

De stil hangende vlaggen op de kant maken al vroeg duidelijk dat de zeilers nog even moeten wachten op de start van hun seizoen. De deelnemers zijn dan ook verheugd als om 13:00 toch het eerste startsignaal klinkt. Dat de omstandigheden lastig zijn, blijkt al in de tweede flight als de wind regelmatig van richting verandert. Een uitdaging voor zowel de zeilers als het comité! Tot en met zondag zijn er nog 30 wedstrijden gepland met een vergelijkbare weersverwachting.

KNZ & RV Muiden

Almere centraal sterk van start

Regerend landskampioen start sterk op thuiswater. De titelverdedigers blijven aan de top varen. Op de vraag of de concurrentie dichterbij is gekomen antwoord John den Engelsman vol zelfvertrouwen: “Op basis van wat ik vandaag heb gezien nog niet”. Almere Centraal sluit deze eerste dag bovenaan af in het klassement met een eerste plek.

Scheveningen

Een van de uitdagers dit jaar is Jachtclub Scheveningen die afgelopen jaar overall tweede werden. In de allereerste race van dit seizoen zetten ze meteen hun ambitie kracht bij door overtuigend naar een overwinning te zeilen. Ook de rest van de dag blijkt dat de club uit Zuid-Holland een geduchte concurrent wordt, ze sluiten de dag af met slechts 1 punt achter Almere Centraal. Wat dat betreft lijkt aan het teams grootste leerpunt gewerkt te zijn: Niet zwak starten op de vrijdag, maar meteen vol er tegenaan vanaf de eerste race.

Zeilen

She Sails

Een van de blikvangers van het veld is net als vorig jaar het damesteam She Sails wat uitkomt namens de International Yacht Club Amsterdam. Dit jaar niet met vier, maar met vijf dames in de boot strijden ook zij voor de felbegeerde titel. “Vorig jaar zeilden we tijdens de klassenwedstrijden ook al met zijn vijven. Tijdens de Eredivisie hadden we bij sommige manoeuvres dan voor ons gevoel ook een vrouw tekort in de boot. Dat is nu opgelost”. De dames doen er in ieder geval alles aan om op te vallen, dit jaar zijn ze te herkennen aan hun handschoenen met bloemenprint draagt. “Van de Ikea, ze zijn zo lekker fout.”

She Sails

De tussenstand na de eerste race dag is hier te vinden.

Waterlab

Terwijl het zeilgeweld op het Weerwater gaande was, kregen kinderen uit de buurt de kans om met water te spelen in het Waterlab. Door middel van creatieve proefjes lieten instructeurs van Sailservice aan de kinderen zien wat ze wel niet allemaal met water kunnen doen. Het Waterlab is tot en met zondag te bezoeken en is gratis toegankelijk.

Locaties en data 2018

Het Eredivisie Zeilen seizoen bestaat in 2018 uit een vijftal speelrondes verspreid over het land:

  • Speelronde 1              13-15 april                  Almere
  • Speelronde 2              8-10 juni                     Roermond
  • Speelronde 3              6-8 juli                        Aalsmeer
  • Speelronde 4              7-9 september            Lelystad
  • Speelronde 5              5-7 oktober                 Veere

Meer informatie over de Eredivisie Zeilen is te vinden op de website www.eredivisiezeilen.nl

Foto's: Jasper Van Staveren

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: