Eredivisie Zeilen: Jachtclub Scheveningen uit de kuip

Eredivisie Zeilen

Het Eredivisie Zeilen seizoen 2018 is voor Jachtclub Scheveningen goed begonnen. Ze hebben een derde plek gehaald tijdens de eerste speelronde in Almere. Op slechts 1 en 2 punten van de nummers een en twee. Het team heeft gezien dat ze kunnen mee gaan strijden op het Landskampioenschap! Goed om te weten is dat er dit jaar 15 teams meedoen in plaats van 18. In een wedstrijd vaar je nu met z’n 5-en tegen elkaar. Lees in hun exclusief uit de kuip verhaal hoe Jachtclub Scheveningen deze winter getraind heeeft en de Eredivisie Zeilen wedstrijd beleeft.

Winter

"In de winter hebben we ons voorbereid door op het Braassemmermeer mee te doen met de Maxfun winterserie. Dit is een goed georganiseerde en goed bezochte winterserie die we hebben gebruikt om onze tactische vaardigheden en drukke situaties zoals bovenboeirondingen en starts te oefenen. En te focussen op het allerbelangrijkste leerpunt: vanaf de eerste dag van een evenement goed presteren. We hebben te vaak een Haags Kwartiertje nodig gehad om toch hoog te eindigen."

Almere dag 1

"Met een eerste plek vlogen we uit de startblokken. Lekker! De pot daarna was teleurstellend. Een half rak met slechte handeling en aan de verkeerde kant van de baan zitten, zorgde ervoor dat we van 1 naar 3 zakten. En dat nog wel in een direct duel met Almere Centraal. Erg zonde. De rest van de dag was erg goed: een goede start en geen gekke dingen doen leverden ons enkel 1e en 2e plekken op. Een mooie dag die ons de tweede plaats in het tussenklassement bezorgde! Een ongekende luxe!"

Almere dag 2

"De tweede dag zat het niet mee voor ons. We begonnen goed met een eerste plaats, waardoor we zelfs even bovenaan het algemeen klassement stonden, maar daarna werd het minder. In de tweede race zijn we hard aangevaren door Muiden, terwijl we op een eerste plaats lagen. Na de aanvaring lagen we laatste en moesten we uiteindelijk genoegen nemen met een derde plek."

Aanvaring zeilen

"De twee wedstrijden erna lukte het ons niet om precies de juiste snaar te raken zoals dat op eerste dag wel goed ging. Net niet op de juiste plek voor de beste vlaag, net geen goede start en net niet de perfecte gennaker set of drop. Dan scoor je meteen een 3 en een 4. Maas en Roer zag z’n kans schoon en had de 2e plek in het klassement afgesnoept."

Almere dag 3

De laatste dag is er 1 race gezeild, waarna de wind er compleet uit zakte. Omdat er 3 races in een flight zitten, en die alle 3 gevaren moeten worden voordat die officieel worden, is die ene race komen te vervallen. Een derde plaats dus! Achter eeuwige rivaal Almere Centraal op de eerste plaats en Maas en Roer op tweede plek.

Teamleden:

  • Simon Anink
  • Rens van Arkel
  • Sicco Dommerholt
  • Tom Kerkhof

Foto’s: Jasper van Staveren

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: