MAPFRE als beste uit de startblokken achtste Volvo Ocean Race etappe

Volvo Ocean Race

Op zondag 22 april won het Spaanse MAPFRE de start van de achtste Volvo Ocean Race-etappe van Itajaí naar Newport, Rhode Island. De nummer twee van het algemene klassement zette samen met koploper Dongfeng Race Team de toon op het parkoers voor de Braziliaanse kust. Op de hielen gezeten door het Nederlandse Team Brunel en Turn the Tide on Plastic.

Na de laatste etappe kwam MAPFRE op een punt achter Dongfeng Race Team te staan. Volgens schipper Xabi Fernández zal zijn team hard moeten werken om de leiding terug te krijgen:

“We moeten weer opstaan en al onze kracht gebruiken om deze etappe te winnen.”

Start achtste etappe Volvo Ocean Race

Zijn tegenhanger aan boord van Dongfeng Race Team, Charles Caudrelier, noemt de race naar Newport ‘gecompliceerd’. Naast het zeilen in de passaatwind zullen de teams voor de vierde en finale keer in deze race door de Doldrums gaan.

“Het wordt een leuke etappe. We moeten weer door de Doldrums, maar in het makkelijke gedeelte verder in het westen”, aldus Caudrelier.

Team AkzoNobel verliet Itajaí als vijfde boot. Team SHK/Scallywag en Vestas 11th Hour Racing gingen drie minuten na de leider door de laatste gate.

Achtste Volvo Ocean Race etappe

Met de voorspelde lichte wind begint de vloot in lastige condities aan de achtste etappe van 5.700 zeemijl. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de teams oostwaarts koersen om verder uit te kust te komen, alvorens richting het noorden te draaien.

Achtste Volvo Ocean Race etappe

De stopover in Newport is geliefd bij de zeilers, aangezien de stad als ‘zeilmekka’ bekend staat.

“Ik houd van Newport”, zei Team Brunel-schipper Bouwe Bekking. “Het is een zeilbestemming met zoveel erfenis van de America’s Cup, die daar velen jaren plaatsvond. De lokale bevolking weet wat onze race inhoudt. Het is één van de beste stopovers.”

In de eerste 48 uur kunnen Volvo Ocean Race fans de live positie updates volgen via www.volvooceanrace.com. Dat kan met de Race Tracker. Daarna volgt elke zes uur een positie update, samen met het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s.

Etappe 8 - Posities om 19:20 UTC op zondag 22 april:

 1. MAPFRE (Xabi Fernández),
 2. Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier), 0,3 mijl achter leider
 3. Turn The Tide on Plastic (Dee Caffari), 0,6 mijl achter leider
 4. Team Brunel (Bouwe Bekking), 0,6 mijl achter leider
 5. Team AkzoNobel (Simeon Tienpont), 0,7 mijl achter leider
 6. Sun Hung Kai Scallywag (David Witt), 0,8 mijl achter leider
 7. Vestas 11th Hour Racing (Charlie Enright), 0,9 mijl achter leider

Volvo Ocean Race 2017-18 - Algemeen klassement na 7 etappes:

 1. Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier), 46 punten
 2. MAPFRE (Xabi Fernández), 45 punten
 3. Team Brunel (Bouwe Bekking), 36 punten
 4. Team AkzoNobel (Simeon Tienpont), 33 punten
 5. Sun Hung Kai Scallywag (David Witt), 26 punten
 6. Vestas 11th Hour Racing (Charlie Enright), 23 punten
 7. Turn The Tide on Plastic (Dee Caffari), 20 punten

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: