Team AkzoNobel nadert finishlijn zevende Volvo Ocean Race etappe

Team AkzoNobel

Team AkzoNobel nadert de grens van 100 zeemijl tot de finishlijn in Itajaí, Brazilië. Het Nederlandse team van schipper Simeon Tienpont is op weg naar de derde plaats in de zevende Volvo Ocean Race etappe. Daarmee eindigt het achter het winnende Team Brunel en Dongfeng Race Team in tweede positie.

Team AkzoNobel heeft een voorsprong van 419 zeemijl op Turn the Tide on Plastic. Normaliter betekent dit dat hen de laatste podiumplaats niet meer kan ontgaan, mits ze in de laatste uren geen fouten maken. Hoewel de hete adem van de achtervolgers is verdwenen, is het geen gemakkelijke slotfase van deze zware etappe. Het lagedrukgebied waarmee Brunel en Dongfeng naar de eindstreep snelden, heeft plaatsgemaakt voor een lichte en veranderlijke bries. Vanwege deze lichte condities wordt team AkzoNobel op donderdag 5 april tussen 09:00 en 15:00 UTC in Itajaí verwacht.

Team AkzoNobel

Achter hen vindt een spannende strijd plaats tussen Turn the Tide on Plastic en MAPFRE. Zij vechten om de vierde plaats. Beide teams kampten deze etappe met mast- of tuigageproblemen. Daarbij had MAPFRE de pech dat het grootzeil in tweeën scheurde op weg naar Kaap Hoorn.

De relatief korte tijd die het duo nodig had om weer op volle snelheid te komen, was genoeg om in de greep van een hogedruksysteem te komen. De zwakke wind daarvan vertraagt de voortgang naar het noorden.

Er heerste echter vreugde aan boord van Turn the Tide on Plastic toen schipper Dee Caffari mededeelde dat ze gedurende een positierapport tweemaal zo snel waren als MAPFRE. Daardoor was de voorsprong gegroeid tot bijna 100 zeemijl. Woensdagmiddag om 13:00 UTC bedroeg het gat 170 mijl, aangezien Turn the Tide on Plastic bleef profiteren van betere snelheden.

Turn the Tide on Plastic

Turn the Tide on Plastic

“De laatste mijlen zijn altijd lastig, maar dit is helemaal moeilijk”, zei Caffari. “We liggen geparkeerd in een hogedruksysteem, waar we niet uit konden komen vanwege de problemen met onze tuigage. Nu varen we tegen MAPFRE en we lijken het momenteel prima te doen. Het is fijn om goed nieuws te hebben.”

De huidige, verwachte aankomsttijd voor Turn the Tide on Plastic is op 7 april tussen 12:00 en 00:00 UTC. MAPFRE wordt ongeveer 12 uur later verwacht.

Vestas 11th Hour Racing en Sun Hung Kai/Scallywag hebben zich teruggetrokken uit de zevende etappe. Beide teams werken aan een plan om terug te keren in de race. Van beide wordt op korte termijn nieuws verwacht.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: