Yngling klasse viert 50 jaar bestaan

Yngling klasse

De Yngling bestaat 50 jaar en viert dit jaar dus haar gouden jubileum! Het wedstrijdseizoen is afgelopen weekend vrolijk ingeluid met het internationale paasevenement op de Kagerplassen. Hier werd onder verschillende weersomstandigheden door 18 teams gestreden om de titel en de chocolade paashazen.

De boot

De Yngling is een slanke en zeewaardige open kie lboot van ruim zes meter lang. Iedereen die in de Yngling zeilt begr i j ptde liefde van de mede Ynglingzeilers; de boot stuurt licht en gevoelig, reageert snel op bewegingen aan boord en zeiltfantastisch. In 2004 en 2008 was de Yngling een Olympische klasse voor de vrouwen. Door het vrij kleine zeiloppervlakkan de Yngling veel wind hebben: goede zeilers varen zonder veel problemen tot en met windkracht zes. Net als in eenzwaardboot is het dan hard werken en nat worden.

Yngling zeiboot

Stichting Nationaal Jeugdzeilplan

Niet alleen de Yngling zelf is een leuke boot, in Nederland wordt er door Stichting Nationaa l Jeugdzeilplan een uni ekconcept aangeboden. Studenten en Young professionals kunnen ‘wedstrijd ready' Ynglings huren vanaf € 900,- per jaarper team. Hierdoor wordt het heel haalbaar om te blijven wedstrijdzeilen naast het studeren.

Paasevenement

Zaterdag begon met een zonnetje, waardoor de net gepoetste Ynglings glanzend van de wax in het water werden gelaten. Na anderhalve wedstrijd liet de wind het helaas afweten en moest de tweede pot ingekort worden. Zondag was er wederom zon, maar ook meer wind! Het was een prachtige zeildag en alle vier wedstrijden konden gevaren
worden. Het team van Maarten Jamin was goed op dreef en voerde na twee dagen het klassement aan. Op de laatstedag v eranderde dit niet meer. De strijd om de tweede plek werd uiteindelijk gewonnen door het team van Kaj Moorman, die het evenement voor de gebroeders Roukema afsloten.

Yngling teams

50 jarig bestaan

Naast een lustrumevenement in Noorwegen zal dit jaar de zevende editie van de Hein Ruyten Trofee in het teken staan van het jubileum. Naast alle huidige Ynglingzeilers worden met nadruk ook oud-Ynglingzeilers van harte uitgenodigd om weer eens in de boot te stappen. Yngling zeilen verleer je immers nooit.

Ook is het een mooie gelegenheid om de Yngling uit te proberen. Het evenement zal plaatsvinden op 27 en 28 oktober in Langweer. Als u de Yngling wilt uitproberen of herbeleven zijn er voor dit evenement boten te huur. Neem hiervoor contact op met Stichting Nationaal Jeugdzeilplan.

Yngling zeilen

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: