Zeilers weerbericht weekend 07 maart – 08 april 2018

Weerkaart vrijdag 6 april 2018

Het wordt een warm lenteweekend. Storingen naderen vanuit het westen, maar worden tegengehouden door een hogedrukgebied over het oosten van Europa.  

Tussen een hogedrukzone boven Centraal-Europa en een complex lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden wordt met een zuidoostelijke stroming zachte en droge stabiele lucht over ons land aangevoerd. Morgen zaterdag 7 maart ’18 verplaatst de kern van het hoog zich wat oostwaarts, waardoor een regenzone langzaam vanuit het westen kan naderen. De bewolking van deze storing boven de Britse Eilanden dringt door tot onze kust en kan voor enkele buien zorgen. Met een zuidelijk wordende stroming wordt de aangevoerde lucht nog warmer. Ditzelfde systeem blijft ook zondag 8 april ’18 net ten westen van ons land slingeren. Pas maandagavond 9 april ’18 trekt het koufront van dit systeem van zuid naar noord over ons land. De grote onzekerheid voor dit weekend is hoever de storing naar het oosten zal schuiven en de precieze timing van de frontpassage.

Zaterdag 7 april begint de dag vrij zonnig. Vanaf de middag verschijnt er meer bewolking en vergroot de kans op een lokale bui. Goed zicht, matig in een bui. Maxima rond 17 °C. Minima rond 9 °C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit ZZO, afnemend naar matig (7-11 kt) en ruimend naar Z. Golven rond 0.6 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit ZZO, afnemend naar zwak tot matig (5-8 kt) en ruimend naar Z. Golven rond 0.4 m.

Rukwinden: Tot 20 kt.

Opmerkingen: De kans op buien is nog onzeker en is afhankelijk van hoever de storing opschuift naar het oosten (waar het tegen het hogedrukgebied en deels oplost).

Weerkaart zaterdag 7 april 2018

Zondag 8 april is het in de voormiddag nog zwaarbewolkt met nog kans op enkele buien. Na de middag wisselen zon en wolken elkaar af wordt het overwegend droog. Maxima rond 17 à 18°C. Matig zicht in de buien. Maxima rond 17-18 °C. Minima rond 8 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit ZZO, krimpend naar NO. Golven rond 0.5 m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit ZZO, krimpend naar NO en toenemend tot matig (8-12 kt). Golven rond 0.3 m.

Rukwinden: Geen.

Opmerkingen: Zondag is er kans op vorming van zeebries (NNO 11-16 kt). Afhankelijk van het moment waarop de zeebries zich ontwikkelt kan de maximumtemperatuur plafonneren op 12 °C.

Weerkaart zondag 8 april 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: