49erFX zeilsters Bekkering en Duetz dag voor medalrace al zeker van goud bij Prinses Sofia Cup

Bekkering en Duetz

De Nederlandse zeilers hebben hun vijfde dag bij de Prinses Sofia Cup erop zitten. Op zaterdag 7 april wordt de medalrace gevaren en het ziet er goed uit voor de zeilers van Team Delta Lloyd. Bekkering en Duetz hebben zich een dag voor de medalrace al verzekerd van het goud. Lilian de Geus is verzekerd van minimaal zilver en Nicholas Heiner van minimaal brons. Marit Bouwmeester had een lastige dag maar maakt nog kans op de zilveren medaille en Kiran Badloe maakt vanaf een huidige zesde plek nog kans op brons.

49erFX-duo Bekkering en Duetz pakken goud, Van Aanholt & Jongens op tweede plek

Het 49erFX-team van Team Delta Lloyd heeft er een uitstekende dag op zitten. Bekkering en Duetz varen sterk, ondanks de lastige omstandigheden met veel shifts en drukverschillen. Ze komen hun laatste drie races van de final series als 15e, 1e en 6e over de finishlijn en verzekeren zich met een totaal van 45 punten (en een afstand van 38 punten tot de nummer twee) al overtuigend van het goud.

Het duo komt opgewekt van het water: “Het is super fijn om nu al gewonnen te hebben. We waren eigenlijk niet echt met het resultaat bezig deze week, maar vooral met netjes varen. Maar dit geeft wel heel veel vertrouwen. Bijna alle concurrenten zijn hier aanwezig. En om dan zo dik te winnen, dat is gewoon erg goed voor het zelfvertrouwen. Ook voor de rest van het seizoen, met als hoogtepunt het WK in Aarhus. Over twee weken vertrekken we naar Hyeres voor de World Cup en hopelijk gaan we daar net zo hard varen!”

De huidige nummer twee in de 49erFX-klasse is het Nederlandse duo Van Aanholt & Jongens. Zij varen een 1, een 20 en een 4 en komen daarmee op een totaal van 83 punten, gevolgd door Maloney & Meech (NZL) met 87 punten. “We gaan super goed hier in Palma. We kunnen helaas geen eerste meer worden, maar gaan morgen met de medalrace uiteraard vechten om die tweede plek!”, aldus stuurvrouw Van Aanholt.

Lilian de Geus gaat strijden om het goud of zilver

Ook Lilian de Geus heeft zich al van een podiumplaats verzekerd. Zij finishte haar races als 4e en als 3e en wist het puntenverschil met de rest van het klassement verder te vergroten. De Geus staat op een totaal van 28 punten. De Chinese Pei Na Chen staat (met 37 punten) nog steeds tweede. De Italiaanse Tartaglini (51 punten) kan de Geus al niet meer inhalen en dus zal de Geus morgen de strijd om het zilver of het goud gaan voeren. Ze kijkt tevreden terug op de dag: “Het ging heel erg lekker vandaag! Wij hadden weinig wind. Die was heel onstabiel met veel winddraaiingen, dus ben wel super blij met mijn resultaten van vandaag. Ik heb veel gewerkt aan deze licht-weer condities, dus het is fijn om te zien dat je in de wedstrijden veel verbetering ziet. Morgen met de medalrace ga ik gewoon knallen en ik zal daarbij de Chinese natuurlijk wel een beetje in de gaten houden”.

Nicholas Heiner zeker van minimaal brons, met kans op zilver

Ook Nicholas Heiner zal op zaterdag gegarandeerd met een medaille huiswaarts gaan. Hij finishte zijn races als 2e en als 4e en staat met 76 punten op de tweede plek, gevolgd door zijn trainingspartner van afgelopen winter, Andy Maloney (NZL), met  83 punten. De Brit Giles Scott is met 47 punten zeker van goud.

Heiner is erg blij met de resultaten van de dag: “Een goede dag, met goede starts. Beetje ongelukkig in de tweede wedstrijd, waarbij ik me na een hele goede start door een winddraaiing toch nog hard naar voren heb moeten knokken. Maar dat is uiteindelijk mooi gelukt. Met sowieso een podiumplek morgen, zal ik een mooi gevecht gaan voeren met oud Laser-zeiler Andy Maloney (NZL), die de afgelopen periode in Nieuw-Zeeland m’n trainingspartner was. Ik heb veel zin in de medalrace. Op naar nog een zilveren medaille!”

Marit Bouwmeester zakt naar 3e plek, maar maakt nog kans op zilver

De Laser Radial-zeilster Bouwmeester had twee lastige races. Ze finishte haar wedstrijden als 26e en 15e en zakt daarmee naar een 3e plek, met een totaal van 78 punten. Mede hierdoor kon de Deense Anne-Marie Rindom haar eerste plek verder uitbreiden. Met 47 punten is de Deense niet meer te verslaan. De Britse Alison Young staat tweede met 70 punten. Bouwmeester zal op zaterdag alles op alles zetten om alsnog een zilveren medaille op te kunnen halen.

Maxime Jonker gaat vanaf een 7e plek de medalrace in, maar maakt met 113 punten geen kans meer op een podiumplek.

Kiran Badloe klimt naar 6e plek

Kiran Badloe voer een nette dag, waarop hij als 5e en 6e over de finishlijn verscheen. Hij klimt van een 8e naar een 6e plek, waarbij hij nog kans maakt op een bronzen medaille. Echter is het puntenverschil met de concurrentie aanzienlijk. De huidige nummer 3, de Deense Fleischer, heeft 42 punten, terwijl Kiran Badloe er 56 op de teller heeft staan, met nog twee Chinese windsurfers tussen hem in de Deen in. Fransman Louis Giard gaat nog steeds aan kop in het klassement bij de heren, met 24 punten.  

470-dames Zegers en Van Veen missen medalrace

De Nederlandse 470-dames hebben een lastige dag. Nadat zij op dag 4 de top tien wisten te bereiken, hadden de dames op dag 5 twee minder goede races. Ze finishten 13e en 19e en zakken daarmee naar een 12e plek. De dames zullen de medalrace op zaterdag moeten missen.

Voor een overzicht van alle resultaten een meer informatie over de Prinses Sofia Cup, ga je naar: http://www.trofeoprincesasofia.org/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: