Vier medailles voor Nederlandse zeilers tijdens Prinses Sofia Cup

Prinses Sofia Cup

De Nederlandse zeilers hebben op hun laatste dag bij de Prinses Sofia Cup, de dag van de medalrace, hun medaillekansen goed benut. In de verschillende klassen lieten de Nederlandse zeilers zien wat ze in huis hebben, wat resulteerde in 4 medailles voor de zeilers van Team Delta Lloyd: 2 keer goud, 1 keer zilver en 1 keer brons.

Lilian de Geus pakte bij de RS:X-dames het goud, net als Bekkering & Duetz in de 49erFX, waar Van Aanholt & Jongens het brons mee naar huis namen. Nicholas Heiner in de Finn was zijn concurrent Maloney te slim af en sleepte het zilver in de wacht. Marit Bouwmeester miste het podium op 1 puntje na en Kiran Badloe eindigt ondanks een keurige medalrace als 5e.

Goud voor Lilian de Geus na matchrace met regerend wereldkampioene

Lilian de Geus start haar medalrace sterk. Het was voor de Geus met name belangrijk om de Chinese Pei Na Chen achter zich te houden, met wie ze om het goud en het zilver zou battelen. Zolang ze haar concurrente 4 plaatsen achter zich wist te houden was ze zeker van het goud. En dat deed de Nederlandse windsurfster uitstekend. Toch was het voor de Geus nog geen gemakkelijke wedstrijd: “Het was nog best wel spannend! Ik was niet zo lekker weg bij de start. Net iets te laat, want de wind viel er een beetje uit. Die was ook nog eens super shifty. Dan kun je zo 3 of 4 plekken winnen in een downwind, dus daar was ik wel af en toe een beetje bang voor, maar door bij de Chinese in de buurt te blijven en de goede beslissingen te nemen is het me gelukt!”

Eindstand RS:X-women

 1. Lilian de Geus (NED), 38 punten
 2. Pei Na Chen (CHN), 49 punten
 3. Flavia Tartaglini (ITA), 65 punten

Goud en brons voor de Nederlandse 49erFX-dames

De Nederlandse 49erFX-zeilsters hebben er een uitstekende week op zitten in Palma. De dag voor de medalrace verzekerden Annemiek Bekkering & Annette Duetz zich al van de gouden medaille. Tijdens hun medalrace liet het duo nogmaals zien deze medaille dubbel en dwars te verdienen. Zij finishten hun race als eerste en toonden zich met een totaal van 47 punten (op 48 punten afstand van de nummer twee) oppermachtig. Odile van Aanholt & Marieke Jongens gingen hun medalrace in vanaf de tweede plek overall. Door deze race als 7e te finishen ging het Nieuw-Zeelandse duo Maloney & Meech, dat 4e finishte, de Nederlandse dames voorbij in het klassement met 2 punten verschil. Van Aanholt & Jongens gaan met het brons huiswaarts. Een knappe prestatie, gezien de dames nog maar weinig uren samen in de boot door hebben gebracht. “We zijn nog niet lang bezig binnen het (high performance) project van het Watersportverbond”, vertelt Marieke Jonker, “Ikzelf nu zo’n 8 maanden en Odile zo’n 4 maanden. Sinds 2 weken weten we dat Odile en ik als team gaan varen, in elk geval tot en met het WK in Aarhus. En als we kans blijven maken op de medailles misschien wel veel langer!”

Eindstand 49erFX

 1. Annemiek Bekkering & Annette Duetz (NED), 47 punten
 2. Alexandra Maloney & Molly Meech (NZL), 95 punten
 3. Odile van Aanholt & Marieke Jongens (NED), 97 punten

49erFX dames

Nicholas Heiner wint zilver na strijd met trainingspartner Maloney

Nicholas Heiner begon aan een soortgelijke wedstrijd als de Geus. Hij moest strijden om het brons en het zilver met zijn trainingspartner van de afgelopen winter, Andy Maloney (NZL). De Brit Giles Scott, op nummer 1, was al niet meer te verslaan. Heiner voer een spannende medalrace die hij als 4e finishte. Maloney ging als 6e over de finishlijn en daarmee liep Heiner nog meer uit op de Nieuw-Zeelander. Heiner pakt het zilver met 11 punten verschil tot de Nieuw-Zeelander. Hij blikt terug op een mooi evenement: “Ik ben blij met het zilver! We hadden een lastige medalrace met grote winddraaiingen vandaag. Gedurende de week heb ik wel wat punten weggegeven, maar gelukkig heb ik elke dag een stukje beter gevaren en dan kom je toch op een tweede plek uit. We zijn op de goede weg met twee podiumplekken na twee evenementen. Maar er is nog een hoop werk aan de winkel.” De zeiler uit Enkhuizen gunt zichzelf dan ook slechts beperkte rust: “Ik ga nu wel even lekker naar huis, maar dan volgende week alweer naar Hyeres. Er moet getraind worden!”

Eindstand Finn

 1. Giles Scott (GBR), 57 punten
 2. Nicholas Heiner (NED), 84 punten
 3. Andy Maloney (NZL), 95 punten

Bouwmeester mist podium op 1 punt na

Marit Bouwmeester voer een Prinses Sofia Cup met wisselende resultaten. De Friezin is naar Palma afgereisd om haar wintertraining af te ronden. Tijdens de wedstrijden probeerde ze, samen met haar coach Roelof, een aantal nieuwe dingen uit die haar ontwikkelingsproces ten goede moeten komen in aanloop naar het WK in Aarhus.

“Dit was na een flinke hoeveelheid blessureleed pas de 4e wedstrijd voor mij na de Olympische Spelen”, vertelt Bouwmeester. “Het doel voor dit jaar was dan ook om wat meer te racen. En eigenlijk gingen er gewoon heel veel dingen heel erg goed hier. Zo ook vandaag in de medalrace. De omstandigheden leken goed en m’n start ging super lekker, maar de memo dat de wind naar rechts ging met meer druk had ik even gemist. En dat was gisteren ook al zo. Dat is misschien toch ook wel wat lokale kennis. Maar Palma is niet de plek waar ik moet pieken, dat is in Aarhus en Tokyo, dus daar gaan we voor!”

Eindstand Laser Radial

 1. Anne-Marie Rindom (DEN), 59 punten
 2. Alison Young (GBR), 74 punten
 3. Maria Erdi (HUN), 91 punten
 4. Marit Bouwmeester (NED), 92 punten

Kiran Badloe eindigt 5e na sterke medalrace

Kiran Badloe wist op de dag van de medalrace al dat het een hele lastige opgave zou worden om nog een podiumplek te bemachtigen. Daarvoor was het puntenverschil met de mannen boven hem net iets te groot. Ondanks een hele mooie medalrace die hij als tweede finishte, moest Badloe zijn Prinses Sofia Cup afsluiten met een 5e plek. Toch kijkt hij positief terug op de afgelopen week: “We hebben een mooie week gehad met voor mij moeilijke omstandigheden, dus dat is eigenlijk wel fijn. Ik heb goed kunnen trainen en veel kunnen leren. Al met al ben ik tevreden over het evenement. Goed om te weten dat er nog werk aan de winkel is. We zijn er bijna, maar alles moet nog net iets beter en dan zijn we er!”

Eindstand RS:X-mannen

 1. Pawel Tarnowski (POL), 34 punten
 2. Louis Giard (FRA), 36 punten
 3. Sebastian Fleischer (DEN), 48 punten
 4. Kun Bi (CHN), 58 punten
 5. Kiran Badloe (NED), 60 punten  

Voor alle resultaten, kijk je op: http://www.trofeoprincesasofia.org/

Auteur:

 • Watersportverbond

  Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: