Zeilers weerbericht weekend 12-13 mei 2018

Weerkaart vrijdag 11 mei 2018

Dit weekend krijgen we fris en licht wisselvallig weer. De hogedruk boven onze contreien maakt plaats voor een Atlantische depressie. Een noordwestelijke stroming voert licht onstabiele maritieme lucht aan.

Een kern van hogedruk boven West-Europa beïnvloedt ons weer vandaag vrijdag 11 mei ’18 gunstig. Vannacht trekt dit hoog oostwaarts weg en maakt de weg vrij voor een koufront verbonden aan een Atlantische depressie. De regenzone, die nadert vanuit het westen, zal morgenavond zaterdag 12 mei ’18 activeren en dan voor meer regen zorgen. Na de passage van dit systeem komen we zondagochtend 13 mei ’18 in licht onstabiele maritieme lucht terecht maar geleidelijk zorgt een zwakke mobiele wig voor wat tegengewicht.

Zaterdag 12 mei begint de dag met een afwisseling van zon en wolken. Na de middag neemt de bewolking toe en volgt er wat lichte regen. 's Avonds en 's nachts valt er meer regen. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 18 °C. Minima rond 11 °C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit Z, tijdelijk wegvallend tot zwak (4-6 kt). Na de middag draait de wind naar NW en wakkert aan tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.3 m, toenemend tot 0.9 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit Z, tijdelijk wegvallend tot zwak (4-6 kt). Na de middag draait de wind naar NW en wakkert aan tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.2 m, toenemend tot 0.6 m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: Geen.

Weerkaart zaterdag 12 mei 2018

Zondag 13 mei is het betrokken met wat regen of een buitje. Na de middag wordt het droog met enkele opklaringen. Matig, later goed zicht. Maxima rond 13 °C. Minima rond 10 °C.

Wind op zee: Vrij krachtige (17-21 kt) uit W, langzaam krimpend naar ZW. Golven rond 1.0 m.

Wind aan de kust: Matige wind (6-11 kt) uit W, langzaam krimpend naar ZW. Golven rond 0.75 m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: Geen.

Weerkaart zondag 13 mei 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: