Team AkzoNobel in recordsnelheid aan kop van negende Volvo Ocean Race etappe

Team AkzoNobel

Team AkzoNobel leidt in recordsnelheid de negende Volvo Ocean Race-etappe. Schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning legden in 24 uur de grootste afstand af, die ooit in de Volvo Ocean Race is gezeild. De Nederlandse Volvo Ocean 65 scheert momenteel over de Atlantische Oceaan en is de grens van 600 zeemijl in een etmaal inmiddels voorbij.

Team AkzoNobel verbeterde niet alleen het 3-jaar oude 24-uur afstandsrecord van de Volvo Ocean 65-klasse, maar ook het Volvo Ocean Race-record dat nog in handen was van Ericsson 4. De winnaar van de editie 2008-09 noteerde toen 596,6 mijlen in een etmaal. Vanmiddag om 13:00 UTC zat AkzoNobel al op 601,62 mijlen bij een gemiddelde snelheid van 25,08 knopen. Dat aantal kan nog stijgen.

“Het is geweldig om de snelste boot in de race te zijn. Vooral in deze condities, waarin we redelijk veilig hard kunnen gaan”, reageerde Tienpont. “Onze grote dank gaat uit naar de walploeg voor het zo goed klaarmaken van de boot, zodat wij echt het vertrouwen hebben om het gaspedaal goed in te drukken. Het is heel motiverend voor ons om zo hard te pushen en het ook nog zo goed te doen in de etappe”

Twee van zijn bemanningsleden hadden een extra reden om dit succes te vieren. Olympisch kampioene Martine Grael, de dochter van Ericsson 4-schipper Torben Grael, behoort tot de kern van de AkzoNobel-bemanning. Navigator Jules Salter was aan boord toen Ericsson 4 het vorige record zette. “Natuurlijk is Martine blij. Ze kan haar vader nu officieel ‘Kapitein Langzaam’ noemen”, grapte Tienpont. “Jules heeft eveneens een mooie glimlach op zijn gezicht voor het breken van zijn eigen record.”

Team akzonobel

Het record van afgelegde afstand is gebaseerd op het Race Management Systeem dat de positie van boot elke minuut bijhoudt. Het wordt later gecheckt aan de hand van de GPS-data van de boot, zodat het record kan worden bevestigd.

AkzoNobel was niet de enige snelheidsduivel, want alle zeven boten gingen vol gas met snelheden van goed in de 20 knopen. Zo profiteren ze van de sterke zuidelijke wind op weg naar Cardiff.

Maar aan al het goede komt een einde. In de komende 24 uur zullen de perfecte condities naar verwachting abrupt veranderen zodra de vloot de rug van een hogedrukgebied bereikt. De bries zal dan extreem licht worden. Deze verandering biedt de achtervolgers de kans om het gat te dichten, wat kan resulteren in een herstart op zo’n 500 mijl voor de finishlijn.

Dat is slecht nieuws voor koploper team AkzoNobel, die vandaag 10 mijl voorsprong heeft op Team Brunel en bijna 60 mijl op de in derde positie zeilende Vestas 11th Hour Racing. Voor de anderen komt de weersverwachting als een geschenk.

Vooral klassementleider MAPFRE kijkt ernaar uit om zich bij zijn rivalen in de voorhoede te voegen. De Spaanse boot vaart momenteel op de vijfde plaats met een achterstand van zo’n 100 mijl. “Op dit moment zij we niet in ons goede doen. De eerste drie boten zijn behoorlijk uitgelopen, maar dat kan veranderen als we de rug bereiken”, aldus MAPFRE-stuurman Rob Greenhalgh. “Voor ons is het belangrijk dat Dongfeng niet al te ver weg is. We zijn nog in de race voor het overall klassement en een podiumplek in deze etappe is nog mogelijk. Alleen moet het weer mee zitten en we hebben een beetje geluk nodig.”

MAPFRE

“Voor ons ligt een muur van windstilte”, zei Dongfeng-schipper Charles Caudrelier. “Dat betekent dat de vloot in elkaar gaat schuiven met wellicht een nieuwe start. Een finish zoals in Newport, maar dit keer in ons voordeel…Het enige, kleine verschil is dat de kompressie dit keer niet 10 mijl voor de eindstreep plaatsvindt, maar 600 mijl.” Volgens Caudrelier zouden die laatste 600 mijl nog 3 tot 4 dagen kunnen duren.

De verwachte aankomsttijd voor de koplopers in Cardiff is de avond van maandag 28 mei. De bullk van de vloot zal de volgende dag binnenkomen.

De race tracker is live, waarmee de finale 1.000 mijlen van de negende etappe goed te volgend zijn.

Volvo Ocean Race – Etappe 9 – klassement (16:40 UTC)

  1. team AkzoNobel – afstand tot finish: 910,89 zeemijl
  2. Team Brunel – 11.25 zeemijl achter leider
  3. Vestas 11th Hour Racing – 61.75 zeemijl achter leider
  4. Dongfeng Race Team – 62.78 zeemijl achter leider
  5. MAPFRE – 100.13 zeemijl achter leider
  6. Turn the Tide on Plastic – 104.26 zeemijl achter leider
  7. Sun Hung Kai / Scallywag – 136.38 zeemijl achter leider

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: