40 mijl van Bru gezeild onder tropische omstandigheden

40 mijl van Bru

Met het kwik boven de 25 graden en windkracht 3 uit het oosten was de 40 mijl van Bru 2018 één grote traktatie voor organisatie en de 173 doublehanded teams. De wind bleef de hele dag staan, wat redelijk uitzonderlijk is bij oost. Met 8 tot 10 knopen gingen de klassen van de 40 mijl van Bru van start voor Jachthaven Bruinisse.

Allereerst ORC 1-2, met een goedgevulde ORC 3 op de hielen. Daarna was het de beurt aan BRU 1 tot 5 en de multihul-klasse sloot de gelederen. Bij BRU 1 ging het er verhit aan toe bij de startlijn, in BRU 2 was er één vroegertje met een keurige terugkeer, maar bij de andere klassen verliep de start all clear. ORC 3 en klasse BRU 1 waren forse groepen met meer dan 30 boten.

De te varen banen waren Oost 1 en Oost 2, waarbij de doublehanded zeilers van Oost 1 alle uithoeken van de Grevelingen aantikten. Van Jachthaven Bruinisse tot Scharendijke en Port Zélande. Bij boei G59 werd traditioneel gestreden om mijlen te winnen.

Rond half twee bleek dat wedstrijdleider Marcol de Klerk een zware dag had op het water:

“Ik ben net van korte broek naar nog kortere broek gegaan. Maar alles loopt lekker op de plas. De teams hebben zes tot acht knopen wind en lopen gemiddeld vijf tot zes knopen.”

Movie Star (Bru 56) uit BRU 3 Paars liet zelfs de grote jongens uit de ORC-klasse achter zich en finishte net na drie uur als allereerste. De J/80’s gingen in de laatste mijlen zo’n loefduel aan, dat zelfs de nietsvermoedende toerzeilers op de Grevelingen in de wedstrijd mee moesten. De protestcommissie kreeg negen voorgenomen protesten, maar na uitleg handelden de doublehanded teams het zelf op een buitengewoon sportieve manier mondeling af.

40 mijl van Bru

Het is welbekend dat de organisatie van de 40 mijl van Bru de KNRM een warm hart toedraagt. Ieder jaar wordt er bij het inschrijfgeld vijf euro per deelnemend team gereserveerd voor een donatie aan de KNRM. Zij waren dan ook van de partij om te zorgen dat iedereen met een veilig gevoel de wedstrijd kon varen.

De organisatie verwelkomde de zeilers in Jachthaven Bruinisse met een floating steigerborrel, waarbij ze voorzien werden van verfrissende biertjes en een broodje bal. En uiteraard bleef het tot in de late uurtjes onrustig op de dansvloer onder leiding van de band Copy-cat.

De winnaars van de 40 mijl van Bru 2018 zijn:

ORC 1-2
1. Jam Session, J-122, Van Beers
2. Zeebeer 3, Waarschip 1076, Van Wijngaarden
3. J-Blue, JPK 960, Bruijn

ORC 3
1. Overruled, One off, De Wit
2. Blauwe Knoop, First 31.7, Hermans
3. Janboel, J-35, Govers

Multihul/TRI
1. Het verstand van Poeh, Hoogenboom
2. Delta Flyer, Luijnenburg
3. Triki, Gabriel

Tekst: Adeline Mans
Foto's: Laurens Morel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: