Nederlandse Volvo Ocean Race boten aan de leiding in slotfase negende etappe

Volvo Ocean Race

Team Brunel en Team AkzoNobel zijn zondagmiddag, als koplopers, boeg aan boeg onderweg naar de finish in de negende etappe in de Volvo Ocean Race. In deze negende etappe van Newport (US) naar Cardiff (UK) zijn er voor de zeven deelnemende boten dubbele punten te verdienen. Als Team Brunel, momenteel derde, voor klassementsleider Mapfre en nummer twee Dongfeng Race Team weet te finishen meldt het team van Bouwe Bekking zich nadrukkelijk voor de eindoverwinning.

De Volvo Ocean Race vloot heeft in de laatste 24 uur zich vrijgemaakt uit de greep van een rug van hogedruk ten westen van Ierland, dat de snelle progressie over de Atlantische Oceaan abrupt tot stilstand bracht. De zeven teams wacht nu nog een laatste horde en dat is de cycloon ter hoogte van Land’s End, het meest westelijk punt van Engeland.

Deze depressie dwingt de teams om aan de wind te zeilen. In de finale mijlen naar de finish zal de nadruk nog meer op de tactiek, zeilkeuzes en bovenal teamwork komen te liggen.

Bouwe Bekking: uitstekende 24 uur achter de rug

Zondag aan het eind van de middag laat Bekking, bezig aan zijn achtste race rond de wereld, vanaf de Atlantische oceaan weten voorlopig tevreden te zijn.

Bekking:

“Team AkzoNobel ligt net aan loef van ons. Wat dat betreft hebben we een uitstekende 24-uur gehad. Op gegeven moment lagen ze meer dan 10 zeemijl voor ons, dus we gaan nu lekker. Het is natuurlijk belangrijk om hen nog te verslaan, want de winnaar krijgt niet alleen een bonuspunt maar ook twee extra punten omdat het een leg is om dubbele punten. Dus eerste of tweede worden scheelt zomaar drie hele punten.”

Team AkzoNobel

Vóór de rode boten eindigen!

Misschien nog wel belangrijker voor Team Brunel, zeker met het oog op het eindklassement, is om de rode boten van het Spaanse Mapfre en het Chinees/Franse Dongfeng Race Team achter zich te houden.

Bekking:

“Dongfeng ligt nu derde en is nu zo’n 15 mijl achter ons. Dat is nog een behoorlijke afstand en dat betekent dat ze minimaal 10% harder moeten varen over de resterende afstand. Maar tegelijkertijd hebben we al gezien dat we nog door een transitie (relatief windstil gebied) moeten en dan schuift het hele veld weer in elkaar waarschijnlijk. Het zal nog spannend worden tot het einde. Maar er zit een goede kans in dat we beide rode boten verslaan en dat was het belangrijkste doel voor deze etappe want dan hebben we nog steeds een kans op de eindoverwinning. Mochten we Akzo ook nog weten te verslaan dan is het helemaal subliem.” 

Donfeng race team

Team AkzoNobel is klaar voor een lange matchrace

AkzoNobel is eveneens gebrand op het laatste gevecht van de negende etappe.

“We zijn klaar voor een lange matchrace, eventueel helemaal tot de finish”, Aldus Chris Nicholson van team AkzoNobel. “Iedereen staat klaar.”

Simeon Tienpont Team Akzonobel

Positierapport 7.51 uur UTC+2 (Benelux tijd)

  1. Team Brunel 160.43 zeemijl tot finish
  2. Team AkzoNobel + 1.82 zeemijl
  3. Dongfeng Race Team + 14.39 zeemijl
  4. Vestas 11th Hour Racing + 36.79 zeemijl
  5. MAPFRE +67.60 zeemijl
  6. Turn The Tide on Plastic + 82.17 zeemijl
  7. Sun Hung Kai / Scallywag + 210.62 zeemijl

Volvo Ocean Race vloot tracker

Vloot begint aan laatste 12 uur

De eerste boten worden maandagavond laat, dinsdagnacht verwacht in Cardiff. De etappe is online live te volgen via de Volvo Ocean Race tracker.

Op zondagmorgen ging het racedorp in Cardiff officieel open. De stad in Wales wordt de derde haven in Groot-Brittannië die de Volvo Ocean Race ontvangt. Eerder waren dat Southampton en Portsmouth.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: