[VIDEO] Team Brunel wint negende Volvo Ocean Race etappe nipt voor team AkzoNobel

Team Brunel

Team Brunel won dinsdagmorgen vroeg nipt de negende Volvo Ocean Race etappe, waarmee het serieus meedoet voor de eindzege. Team AkzoNobel kwam als tweede over de eindstreep in Cardiff, Wales. De twee Nederlandse boten in de Volvo Ocean Race domineerden de etappe van Newport naar Cardiff, ze zeilden er acht dagen over. Ongeveer 2,5 uur later passeerde Dongfeng Race Team als derde de eindstreep.

Nadat Team Brunel teleurstellend als zesde in Auckland aankwam, ging de score drastisch omhoog. Sindsdien scoorden schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning twee zeges en een tweede plaats. Daarmee zijn ze niet alleen een sterke kandidaat voor het podium, maar ook voor de hoogste trede.

Team Brunel wint negende etappe

Een paar uur voor de finish in Cardiff ging team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont nipt aan de leiding. In het Kanaal van Bristol met sterke stromingen en lichte wind wist Team Brunel echter de leiding weer over te nemen en te verdedigen. Het verschil tussen de Nederlandse teams bedroeg uiteindelijk slechts vierminuten en vijf seconden.

Vijftien punten voor Team Brunel

Dankzij deze winst strijkt Team Brunel vijftien punten op. Zijn grootste concurrenten voor het algemene klassement liggen momenteel in derde (Dongfeng Race Team, is binnen) en vijfde positie (MAPFRE). Als dit niet verandert, wordt het gat tussen de top drie boten heel klein. Team Brunel blijft derde overall, maar met enkel drie punten achterstand op de nieuwe leider Dongfeng.

“Wij zijn heel blij met dit resultaat. Ons doel was om de twee rode boten te verslaan”, reageerde Bekking kort na binnenkomst.

“En natuurlijk is het mooi om te winnen en het bonuspunt te krijgen. Aan het einde hadden we ook nog een geweldig gevecht met AkzoNobel, dus we zijn een gelukkig team.”

“Maar nu moeten we vooruit blijven kijken. We hebben het gat met MAPFRE en Dongfeng gedicht en de overallzege blijft onze hoofddoelstelling.”

24-uurs afstandsrecord  voor Team AkzoNobel

Voor wat betreft deze negende etappe zal team AkzoNobel lang worden herinnerd als het team dat zo hard vocht om een nieuw Volvo Ocean Race 24-uurs afstandsrecord neer te zetten. Afgelopen vrijdag verpletterden Tienpont en zijn bemanning in ideale condities het oude record van Ericsson 4, dat met de Volvo Open 70 in 2008 werd gezet. Team AkzoNobel legde de lat op 602,5 zeemijl.

Team AkzoNobel

“Dit was een ongelofelijke race”, zei Tienpont vanaf het water kort na de finish.

“Ik ben waanzinnig trots op mijn bemanning. We bleven pushen tot aan de finish en we zijn blij met de tweede plek. We hebben genoten van het zetten van een nieuw record, dat hopelijk moeilijk te breken is. Het was een etappe vol met emoties en we kijken uit naar de twee slotetappes…We hebben het sinds Melbourne heel goed gedaan. Vanaf daar hebben we meer punten gescoord dan MAPFRE en Dongfeng. We hebben dus vertrouwen en als team genieten we enorm. We blijven vechten en doen wat we deze etappe hebben gedaan.”

Team Brunel en Team AkzoNobel in Cardiff

Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, finishte om 04:16 UTC als derde in Cardiff. Als MAPFRE inderdaad als vijfde binnenkomt, zal Dongfeng met een punt voorsprong op de Spanjaarden weer aan kop van het algemene klassement gaan.

Dongfeng Race Team

Volvo Ocean Race – Etappe 9 – Klassement (04:20 UTC)

  1. Team Brunel – Winnaar
  2. team AkzoNobel – tweede
  3. Dongfeng Race Team – derde
  4. Vestas 11th Hour Racing – 8,3 nautische mijlen te gaan
  5. MAPFRE – 27,7 nautische mijlen te gaan
  6. Turn the Tide on Plastic – 37,9 nautische mijlen te gaan
  7. Sun Hung Kai / Scallywag – 170,4 nautische mijlen te gaan

Video: Aankomst Team Brunel en Team AkzoNobel

Video: Interview met Bouwe Bekking en Carlo Huisman kort na de finish

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: