Team Brunel maakt zich klaar voor fotofinish

Team Brunel

Het Nederlandse Team Brunel maakt zich naar eigen zeggen op voor een fotofinish in Newport, USA. Op maandag 7 mei hadden schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning een voorsprong van 14 zeemijl op Dongfeng Race Team met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord. De laatste uren tot de eindstreep van de achtste Volvo Ocean Race-etappe brengen variabele zeilcondities en daarmee hoge spanning.

Vanmorgen om 07:00 UTC had Team Brunel nog slechts een marge van zeven mijl. Maar de Nederlandse boot wist het lichtweer gebied op zo’n 200 mijl voor de finish als eerste achter zich te laten. Daarna pikten ze de nieuwe bries op, kwamen weer op snelheid en wisten zo de voorsprong te verdubbelen. 

Bouwe Bekking

Om 16:45 UTC had Team Brunel nog 150 zeemijl te gaan. Sinds dat ze een week geleden de Doldrums verlieten, gaan ze aan kop van de 5,600 zeemijl lange etappe vanuit het Braziliaanse Itajaí. Als het ze lukt om de leiding vast te houden, pakken ze hun tweede achtereenvolgende zege. Zo ver is het nog niet. Stuurman KyleLangford voorspelt een fotofinish. “We gaan het druk krijgen aan dek, met weinig slaap”, zei hij. “Het draait om de laatste 24 uur.”

De hele vloot bereidde zich vandaag voor op de finale, laatste push. “Er staan ons nu 30 uur van hard werken, sterke en lichte wind, enorme overgangen en veel zeilwissels te wachten”, aldus Dongfeng-schipper Charles Caudrelier. “De gehele bemanning is in inshore modus en staat stand-by. We moeten deze tweede plek zien te behouden of Team Brunel passeren. Voor ons ligt echter een heel lastige situatie. Er zijn veel opties en misschien volgt over 12 uur wel een herstart in lichte wind.”

Carolijn Brouwer

“We hebben maximale concentratie nodig. Het stressniveau aan boord is eveneens maximaal, maar we verheugen ons op de aankomst in deze fantastische plaats voor een stopover.”

Het Spaanse MAPFRE, in het totaalklassement een punt achter Dongfeng, werkte zich de afgelopen dagen naar voren in de vloot. Vandaag om 13:00 UTC waren de Spanjaarden Turn the Tide on Plastic voorbij. Daarmee vaart MAPFRE nu in derde positie op minder dan een mijl achter Dongfeng. Dat is een fikse tegenvaller voor Turn the Tide on Plastic, die sinds de etappestart voor de koppositie meedoet. Schipper Dee Caffari liet weten niet op te geven tot aan de finishlijn. “Dit is teleurstellend, maar er zijn nog altijd kansen”, aldus Caffari. “De wind begint in te vallen, de wedstrijd is nog niet voorbij.” Al voelen ze ook de hete adem van Vestas 11th Hour Racing in hun nek. Het gaatje met de Deense boot bedraagt ruim een mijl.

MAPFRE

De Volvo Ocean Race tracker blijft tot het einde van deze achtste etappe live.

Etappe 8 – Posities op 7 mei 2018 om 15:09 UTC

 1. Team Brunel
 2. Dongfeng Race Team, 12,12 mijl achter leider
 3. MAPFRE, 12,92 mijl achter leider
 4. Turn the Tide on Plastic, 22,61 mijl achter leider
 5. Vestas 11th Hour Racing, 23,80 mijl achter leider
 6. Team AkzoNobel, 57,77 mijl achter leider
 7. Sun Hung Kai/Scallywag, 79,23 mijl achter leider

Op dit moment (15:20 UTC) gelden de volgende verwachte aankomsttijden:

 • Top drie dinsdagmorgen 8 mei tussen 6 en 8 UTC
 • Turn the Tide on Plastic, Vestas en team AkzoNobel op dinsdagmorgen 8 mei tussen 8 en 10 UTC
 • Scallywag op dinsdagmiddag 8 mei tussen 12 en 14 UTC.

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: