Deltaweekend ook voor jonge zeilers

Deltaweekend

Deelname aan het Deltaweekend is niet alleen weggelegd voor hardcore wedstrijdzeilers in de ORC en IRC klassen. Dat bewijs werd vorig jaar geleverd door Niels Greeven toen hij samen met zijn twee zoons Mats (6) en Fedde (8) deelnam in de ongemeten klasse. Het drietal stak toen vol goede moed van wal met de FUXELS, een X79, terwijl de wind aanwakkerde tot tegen de 6 Beaufort.

Sommige schippers besloten die dag niet uit te varen om schade te voorkomen. Vader Niels had er geen problemen mee, net zo min als het jonge tweetal. Ze waren wel wat gewend. Lange tijd lag dit unieke team in de voorhoede van hun veld, totdat enkele mijlen voor de finish het grootzeil uit de naden werd geblazen en ze de strijd moesten opgeven. De schipper kon er om lachen, want het zeil was toch al aan vervanging toe!

De jonge zeilers waren natuurlijk liever reglementair gefinisht, maar leerden met deze ervaring meteen dat materiaalpech ook bij wedstrijdzeilen hoort. Ze vonden het meedoen alleen maar leuk en soms een beetje spannend. Bij wat rustiger weer hanteert de jongste van het tweetal graag zelf de helmstok. Allebei kunnen ze al goed zeilen, want ieder weekend krijgen ze zeilinstructie in Wolphaartsdijk in een Optimist.

Vader Niels vindt het belangrijk dat zijn jongens niet alleen het zeilen onder de knie krijgen, maar vooral het gedoe er om heen leuk vinden, wat bij het Deltaweekend altijd het geval is. Hij vond het ook geen probleem dat ze tijdens de wedstrijd zo nu en dan de kajuit indoken om een spelletje op hun tablet te spelen. Alleen als er werk aan de winkel was, bij het ronden van een boei bijvoorbeeld, verschenen ze zonder morren bovendeks.

Het drietal gaat dit jaar tijdens de 48e editie van het Deltaweekend opnieuw het water op, nu met een nieuw grootzeil. Ze zijn inmiddels een jaartje ouder en kijken er naar uit. Nog maar een paar weken en dan is het zover!

Het Deltaweekend

De 48e editie van het Deltaweekend wordt gevaren vanuit Zierikzee van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni. Deelname staat open voor ORC/IRC en Rond- en Platbodemklassen B&C.

Deltawekeend

De resultaten tellen mee voor de Verbondsbezem ORC-IRC van het Watersportverbond en voor de Dutch Quarter Ton Cup competitie 2018. Voor de winnaars van de ORC klassen ligt het Zeeuws Kampioenschap in het verschiet.

Ook jachten zonder meetbrief of met een CR registratie zij welkom. Zij varen voor de Charity Cup, die dit jaar onderdeel is van het Deltaweekend. Iedere avond is er als vanouds een gezellig walprogramma met eten, drinken en muziek op het Luitje.

Zie ook www.deltaweekend.nl en www.facebook.com/Deltaweekend/

Foto’s: Anusjka Martens, Objectivo Fotografie

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: