[VIDEO] Strijd om het Zeeuws Kampioenschap tijdens het Deltaweekend

Deltaweekend 2018

Het Deltaweekend, de jaarlijkse wedstrijdserie voor zeiljachten op de Oosterschelde, is onder ideale omstandigheden een groot succes geworden. Zierikzee was afgelopen weekend het bruisend centrum van het Zeeuws Kampioenschap zeilen en trok veel buitenlandse deelnemers aan.

Veel van deze teams zagen in het Deltaweekend een uitstekende training voor de “Offshore Sailing World Championships” in Scheveningen volgende maand.

Enkele buitenlandse teams maakten op de Oosterschelde voor het eerst kennis met wedstrijdzeilen op getijdewater tussen zandbanken en dat was voor hen een hele belevenis. De Blue Nights kwam speciaal uit Finland om voor het WK offshore zeilen te trainen. De bemanning aan boord bestond uit zes nationaliteiten.Stuurvrouw en eigenaar Tea Ekengren-Sauren vertelde dat ze met de grote en diep stekende Swan 45 (2,9m) bijna vastgezeten had.

“We hadden 5 man op de giek naar buiten gevierd om de boot scheef te trekken, want we hadden nog maar een paar cm water onder de kiel,” lachte ze.

ZEEUWS KAMPIOENSCHAP

Deltaweekend 2018

ORC 1

In de ORC 1 zagen we de Blue Nights (Swan 45) de meeste paaltjes scoren. Helaas hadden ze op zondagochtend geen rekening gehouden met laag water waardoor ze met hun diep stekende kiel een paar uur in de modder van Zierikzee vast zaten. Hierdoor miste ze op zondag de eerste race, niettegenstaande wonnen ze de ORC 1 en IRC 1 prijs. Tweede werd de Flinn, de Bashford 41 van Arne Hubregtse (NED) en derde werd de Sweeny, een J/111 van Marco van Driel (NED).

ORC 2

Een boot om in het oog te houden bij licht weer is de Jack Rabbit, een J/109 van Rutger Krijger (NED). Dit zeilteam had zaterdagavond een voorsprong van vijf punten bij elkaar gezeild. Op zondag werd de Jack Rabbit Zeeuws kampioen met zeven punten voorsprong. Tweede werd de Extra Djinn, een X-362 sport van Michel Dorsman (NED) en derde werd de Easy Living, de First 34.7 van Rinus de Jonge (NED).

Jack Rabbit J/109 Rutger Krijger

We zagen ook dat Erik van Vuuren de Hubo uitvoerig uit testte tijdens het Deltaweekend. Met een paaltje in de vierde race heeft het vertrouwen weer een boost gekregen. De Hubo is trouwens de enige boot die een OCS kreeg in de uitslag wegens te vroeg starten. Eric vertelde ons dat de komende dagen een nieuw grootzeil met meer oppervlakte wordt getuigd.

Eric van Vuuren Hubo

ORC 3

De CSI Rakker, een A31 van Kees Ketels (NED) mag zich met acht paaltjes gerust dominant overwinnaar noemen.

CSI Rakker

ORC Two-Handed

Ook voor de Serdo, een VQ32 van Tonno van Bemmel, was het een comfortabele overwinning met 4 van de 4 races gewonnen.

Serdo VQ32 Tonno van Bemmel

J/80

Hier wint Otte Jan Golverdingen met de led2lease

led2lease

Rond-platbodem B

Hier is schipper Nico Feddes met “Silveren Maen” de overall winnaar vóór Dirk van Duyvendijk  met “Atalante” en Maaike Steenstra met “De Verleiding”.

CHARITY CUP

Dit jaar werden de wedstrijden van de ongemeten jachten onder de noemer van de Charity Cup gevaren.

Charity Cup Ongemeten <90

Bij de snelste ongemeten klasse was het de nieuwe A-Boen, een GS34 van Johan Bol die de beste score neerzette over het ganse weekend. Omdat de nieuwe set wedstrijdzeilen nog niet compleet geleverd is kon een ORC en IRC meetbrief nog niet gemaakt worden. De A-Boen is de eerste boot in Nederland die met het nieuwste product van North Sails gaat zeilen: 3Di 360 aramide/polyester.

A-Boen Johan Bol Grand Soleil 34

Met een regelmatige serie van enkel top vier plaatsen wint de A-Boen de Charity Cup, tweede werd Le Rayon Vert van Jan van Oord (NED) en den Stille Wilde van Kees van Leeuwen (NED) werd derde.

Charity Cup Ongemeten >90

Bij de kleinste en tragere ongemeten klasse wint de Furie van Ben Hoefsloot (NED) de Charity Cup.  Tweede werd Wild at Heart part two van Carlo Buise (NED) en de Lecas van Christophe Declercq (BEL) vervolledigt het podium met een derde plaats.

Charity Cup Old Gaffers

Hier wint de Recipe van Rick Meppelder de Charity Cup.

Deltaweekend

Deltaweekend interview: Erik van Vuuren (over zijn deelname met de Hubo)

 

Deltaweekend interview: Rutger Krijger (winnaar ORC 2)

 

Deltaweekend interview: Tonno van Bemmel (winnaar ORC doublehanded)

 

Deltaweekend (preview) video dag 3 (met drone):

 

Deltaweekend (preview) video dag 2:

 

Lees ook: Charity Cup en Deltaweekend duo werd plezier voor alle zeilers

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: