[VIDEO] Volvo Ocean Race start langzaam aan tiende etappe en vloot drijft naar Göteborg

Volvo Ocean Race

Op zondagmiddag 10 juni 2018 begon de Volvo Ocean Race langzaam aan de tiende etappe richting Göteborg. Rond de oorspronkelijke starttijd van 17.00 uur Nederlandse tijd stond er nagenoeg geen wind. Daarom besloot het racecomité tot kort uitstel om het tij te laten keren, waarna de sterke getijdenstroming de boten de zee op hielp.

Om te voorkomen dat de vloot die stroming na het keren van het tij in het Kanaal van Bristol weer tegen zou krijgen, werd het parkoers rondom de boeien geschrapt. Dat geeft de teams de kans om op tijd uit het kanaal te zijn. Het Spaanse MAPFRE leidde de concurrentie over de lijn in een slow motion ballet. Met het Nederlandse Team Brunel, Vestas 11th Hour Racing, team AkzoNobel en Dongfeng Race Team naast zich.

Volvo Ocean Race start etappe 10

Zowel SHK/Scallywag als Turn the Tide on Plastic waren te dicht op de lijn, waardoor ze door de stroming er te vroeg overheen werden gezet. Tijdens het manoeuvreren om ruimte te krijgen om op tijd te kunnen starten, bleef Scallywag onvoldoende vrij van Turn the Tide on Plastig. Dat resulteerde in een strafronde voor Scallywag, waarna ze achteraan aansloten.

Simeon Tienpont

Deze tiende etappe is een sprint van 1.300 nautische mijlen, althans zodra de wind toeneemt, van Cardiff naar het Zweedse Göteborg. De uitslag kan bepalend worden voor de eindzege. Dongfeng Race Team van schipper Charles Caudrelier leidt met een punt voorsprong op MAPFRE. Schipper Bouwe Bekking en zijn Team Brunel staan daar twee punten achter.

“We zijn blij met onze positie en kijken uit naar de komende etappe”,

aldus Caudrelier kort voor vertrek.

Xabi Fernández, de schipper van MAPFRE, zei:

“Het wordt een lastige start hier in het Kanaal van Bristol. Maar het team heeft zelfvertrouwen en we moeten gewoon alles geven. We vertrouwen de bemanning en de boot is snel…Hopelijk starten we goed en kunnen we genieten van een mooie kustrace.”

Om 20.30 uur Benelux tijd ging Dongfeng Race Team aan kop, gevolgd door het Nederlandse Team Brunel en MAPFRE. Nog altijd in heel licht weer. Ondanks de langzame start zal de snelheid naar verwachting toenemen. De verwachte aankomsttijden zijn nu donderdagnacht en vrijdag.

Volvo Ocean Race tussenstand na negen etappes

  1. Dongfeng Race Team - 61 punten (60 + 1 bonus voor kortste tijd)
  2. Mapfre - 59 punten
  3. Team Brunel - 57 punten
  4. Team AkzoNobel - 48 punten
  5. Vestas 11th Hour Racing - 36 punten
  6. Sung Hung Kai / Scallywag - 29 punten
  7. Turn The Tide On Plastic - 26 punten

Start 10de etappe Volvo Ocean Race in 10 seconden:

Start 10de etappe Volvo Ocean Race: Bristol Channel Cardiff (live replay)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: