Charity Cup en Deltaweekend duo werd plezier voor alle zeilers

A Boen - Grand Soleil 34

De samensmelting van het Deltaweekend en Charity Cup heeft een mooi gemixt veld opgeleverd afgelopen weekend. Van 9 tot en met 10 juni werd er op de Oosterschelde ook gestreden voor de Charity Cup. Een unieke combinatie voor de zeilers die smaakt naar meer.

Dit jaar werd de Charity Cup en Deltaweekend samen in één zeilevenement gevaren. Voor beide organisaties was dit bijna een noodzaak. Geen van beide partijen wilde een wedstrijd organiseren op de dag dat de Volvo Ocean Race finisht in Den Haag. Beide wedstrijden apart in het zelfde weekend op de Oosterschelde organiseren was voor geen van beide voorzitters een optie. Voor de zeilers was het een mooie samensmelting. In totaal waren er binnen het Deltaweekend 40 deelnemers aan de Charity Cup.

Meer deelnemers was mogelijk

Het aantal deelnemers in de SW klasse had wel nog hoger kunnen zijn. Enkele laattijdige inschrijvers hadden gerekend op goodwill maar het Deltaweekend had de inschrijvingen al afgelopen woensdag gesloten.

Charity Cup 2018

Deltaweekend en Charity Cup in 2019 weer samen?

Op onze vraag of het Deltaweekend en de Charity Cup in 2019 weer gaat samenwerken reageerden beide voorzitters dat er eerst moet geëvalueerd moet worden. Samen willen ze wil weer meer dan honderd boten aantrekken.

Charity Cup voor het goede doel: “Beat The Beast”

Bij de prijsuitreiking van het Deltaweekend op zondagmiddag werden ook de prijzen voor de Charity Cup uitgereikt. De twaalfde editie van dit zeilevenement ten bate van het goede doel werd dit jaar in het programma van het Deltaweekend opgenomen, en dat kwam heel wat partijen ten goede. Niet in de laatste plaats het goede doel van 2018, de Stichting “Beat The Beast”, die een cheque van €2750 voor het Leids Universitair Medisch Centrum kon meenemen. De stichting zet zich in voor het onderzoek naar clusterhoofdpijn, een zeldzame maar zeer pijnlijke ziekte.

In totaal waren er binnen het Deltaweekend 40 deelnemers aan de Charity Cup, waarvan 37 in de groep van “ongemeten zeiljachten”, boten die het op basis van een minder formele handicapfactor tegen elkaar opnemen. Ook was er een klein veld van 3 “old gaffers”, klassieke jachten. Op zaterdag en zondag voeren ze onder vrijwel ideale zeilcondities ten westen van de Zeelandbrug telkens een wedstrijdbaan “rond de boeien”. Hierbij was de inzet van schippers en bemanningen niet minder fanatiek dan in de andere Deltaweekend klassen: de ORC- en IRC-klassen die het oostelijk van de brug tegen elkaar opnamen, of in het wedstrijdveld van rond- en platbodems.

A Boen!! oppermachtig in de “Ongemeten <90

Johan Bol was met zijn nieuwe A Boen!! oppermachtig in de “Ongemeten <90”, de snelste jachten in de Charfity Cup.

A Boen

Ben Hoefsloot vaart al jaren single-handed met zijn “Furie”, en won ook zondag in de kleinere ongemeten groep. Hij moest improviseren om zonder kleerscheuren aan de finish te komen; zijn helmstok was afgebroken. Hij won in de “Ongemeten >90”.

Furie

Bij de Old Gaffers won Ricks Meppelder met “Recipe” en in de rangschikking volgens “CR-meting” was Christophe Leclercq (BEL) met “Lecas” de sterkste.

Voor de winnaars waren er wisselbekers en de tweede plaatsen werden ook met prijzen beloond. Ook werd een “hoofdprijs” verloot onder alle deelnemers.

Recipe

Charity Cup 2018 winnaars:

  • CR: schipper Christophe Lecercq (BEL) met “Lecas”
  • ongemeten (factor kleiner dan 90): schipper Johan Bol met “A Boen!!” vóór Jan van Oord met “Le Rayon Vert” en Cees van Leeuwen met “Stille Wilde”
  • ongemeten (factor groter dan 90): schipper Ben Hoefsloot met Furie, vóór Carlos Buise met “Wild at Hart Part2” en Christophe Declercq (Bel) met “Lecas”
  • Old Gaffers (klassieke zeiljachten): schipper Ricks Meppelder met “Old Recipe”

€ 2750 opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar clusterhoofdpijn

Een mooi bedrag aan sponsorgelden wordt gevoegd bij een deel van de inschrijfgelden en de netto-opbrengst komt ten goede aan de “charity”.

Voorzitter Raoul van de Visse van Sail4Charity was dan ook een tevreden man toen hij zondag de cheque van € 2750 kon overhandigen aan voorzitster Sterre Zwartscholten van Beat the Beast. Dit bedrag gaat rechtstreeks naar het wetenschappelijk onderzoek naar clusterhoofdpijn aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ook Willem Johannesma blikt als voorzitter van het Deltaweekend voldaan terug op deze samenwerking:

“We hadden een groter deelnemersveld, dat dankzij onze professionele wedstrijdorganisatie een vlekkeloos programma kon afwerken. De sfeer op het water én op de wal was meer dan uitstekend.”

Charity Cup

Meer nieuws over het Deltaweekend 2018:

In 2019 vindt het Deltaweekend plaats van 28 t/m 30 juni.

Foto's: Furie, Sailforce & cheque © Anusjka Martens
Foto's © ClubRacer.be

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: