Dongfeng Race Team als eerste rond Fastnet Rock

Dongfeng Race Team

Op maandag 11 juni 2018 zeilde Volvo Ocean Race klassementsleider Dongfeng Race Team als eerste rond de iconische Fastnet Rock ter hoogte van het zuidelijke punt van Ierland. Binnen 24 uur na de start van de tiende etappe varen de top zes boten binnen drie mijl van elkaar. Inmiddels gaat Vestas 11th Hour Racing aan kop. De wind is nog altijd zwak.

Sinds dat de boten op zondagmiddag Cardif verlieten, kampen ze met een vlagerige bries. Ze legden amper 250 zeemijl af met maximale snelheden van 10 knopen. Sun Hung Kai/Scallywag had gisteravond de pech om de stroming tegen te krijgen, waardoor ze het anker moesten gebruiken.

Team Brunel

Toen Team Brunel en MAPFRE zondagavond in windwak terechtkwamen, kon Dongfeng de leiding overnemen. Daarop reageerde Bouwe Bekking dat hij er alles aan zou doen om Dongfeng niet verder uit te laten lopen. Met de afstand van 1.300 zeemijl is de tiende etappe de kortste van de elf. De uitslag is echter van groot belang met drie punten verschil tussen de top drie teams in het overall klassement.

“Na de start wisten we onszelf goed naar voren te worstelen, maar daarna raakten we samen met MAPFRE geparkeerd”, zei Bekking.

“Dongfeng kwam van ver van achteren, kon enige druk behouden en schoof door naar de eerste positie.”

“Gelukkig kregen we vrij snel daarna een briesje en pakten we winst op de andere boten. Langzamerhand na de wind gedurende de nacht toe en moesten we enige zeilwissels doen. Die waren perfect getimed. We kunnen nu Ierland zien en de wind neemt weer af. De achterliggende boten zullen waarschijnlijk inlopen, net als wij op Dongfeng.”

Rond 16 uur Nederlandse tijd zeilde Team Brunel even aan de leiding. Daarna nam Vestas 11th Hour Racing de leiding over.

Team Brunel

Na de befaamde Fastnet Rock zal de vloot Bull Rock passeren en aan de bocht naar rechts beginnen. Dat is het begin van het rak langs de westkust van Ierland omhoog met de wind op de neus. Het is weliswaar een korte etappe, maar wel een tactische met veel kansen en gevaren.

“Deze etappe is gecompliceerd”, legt Turn the Tide on Plastic-schipper Dee Caffari uit.

”Aan beide kanten is veel land en er zijn veel landtongen, getijden doorgangen, olieplatformen en windmolenparken. Het wordt druk voor de navigator. Vooral omdat we de hele tijd in zicht van de rest van de vloot zullen racen.”

De verwachte aankomsttijd voor de finish in Göteborg is momenteel donderdagavond.

Etappe 10 - Volvo Ocean Race – Klassement om 20:15 UTC op maandag 11 juni

 1. Vestas 11th Hour Racing
 2. Dongfeng Race Team – 0,25 zeemijl achter leider
 3. team AkzoNobel – 0,82 zeemijl achter leider
 4. MAPFRE – 0,85 zeemijl achter leider
 5. Team Brunel – 1,46 zeemijl achter leider
 6. Turn the Tide on Plastic – 3,3 zeemijl achter leider
 7. SHK / Scallywag – 27,44 mijl achter leider

Volvo Ocean Race- klassement na 9 etappes

 1. Dongfeng Race Team – 60 punten
 2. MAPFRE – 59 punten
 3. Team Brunel – 57 punten
 4. team AkzoNobel – 48 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 36 punten
 6. SHK / Scallywag – 29 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 26 punten

Mochten teams met gelijke aantal punten eindigden, dan geldt de einduitslag van de In-Port Race Series als tie-breaker.

Huidig Volvo Ocean Race In-Port Race Series klassement

 1. MAPFRE – 56 punten
 2. Dongfeng Race Team – 49 punten
 3. Team Brunel – 41 punten
 4. team AkzoNobel – 39 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 26 punten
 6. Sun Hung Kai / Scallywag – 21 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 17 punten

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: