[VIDEO] Team Brunel wint 10de Volvo Ocean Race etappe

Team Brunel

Ze doen het! De zege is voor Team Brunel. Epische Finish en verdiende overwinning voor Team Brunel. Mapfre werd gedwongen te volgen terwijl Team Brunel een absoluut perfecte etappe aflegt. Met een magistrale inhaalactie, aangejaagd door storm Hector, vloog de Nederlandse boot het grootste deel van de vloot voorbij.

MAPFRE opgerold

Koploper Mapfre werd uiteindelijk ook opgerold. De hele kleine marge op MAPFRE, van soms minder dan één mijl, werd met succes verdedigd. De strijd tot de finish in Götenburg was ongemeen spannend. Dit was waarschijnlijk  de mooiste finish uit de 46 jarige geschiedenis van de race.

Team Brunel en MAPFRE

Team AkzoNobel derde

Akzonobel finishte 19 minuten na MAPFRE en daarmee claimt schipper Simeon Tienpont de derde podiumplek.

Dongfeng Race team vierde

Dongfeng Race Team, de tweede rode boot, zeilde als vierde over de eindstreep en komt daarmee op 64 punten. Na de finish in Den Haag mogen ze echter een bonuspunt toevoegen voor de beste afgelegde tijd in deze race.

Team Brunel favoriet voor de eindoverwinning

De beelden van de opmars van Team Brunel gingen heel snel de wereld over afgelopen dagen. Zeilfans wereldwijd genoten van de stormachtige condities tot op de finishlijn. Het was alsof Bouwe Bekking en zijn jonge team een geheime extra versnelling hadden gevonden. Max Verstappen zou er jaloers op zijn. Na een langzame start van Team Brunel in deze race, is het team nu favoriet voor eindoverwinning, dankzij  een fenomenale come-back vanaf de 7de etappe.

Dit is zo’n verdiende overwinning voor het team. De lichaamstaal van de bemanning spreekt boekdelen als de boot de finish-lijn passeert. Wat een evolutie heeft dit team afgelegd. Van de moeizame start in Alicante tot vandaag beleven ze erin geloven.

Team Brunel bemanning

Spannendste Volvo Ocean Race finish ooit

De overall overwinning in Den Haag komt in zicht. Zoals het nu er uit ziet gaan drie teams in Göteborg van start met 65 punten: Team Brunel, MAPFRE en Dongfeng Race Team. Dit gaat de spannendste Volvo Ocean Race finish worden ooit.

De ervaren Bouwe Bekking heeft zeven keer geprobeerd de Volvo Ocean Race te winnen. Met deze overwinning geeft hij zich de beste kans ooit.

Bouwe Bekking vertelt ons kort na de finish:

"We hebben moeilijke tijden gekend tijdens deze race. Maar onze fans en sponsors hebben nooit het vertrouwen verloren. Ze bleven geloven dat we kunnen winnen. En dat geloven wij ook. Op weg naar Den Haag!"

Bouwe Bekking

De laatste Volvo Ocean Race etappe van Göteborg naar Den Haag, met finish voor Scheveningen, gaat van start op 21 juni. Het gaat een 700 mijls sprint worden tussen de drie leiders van het overal klassement: MAPFRE (65 punten), Team Brunel (65 punten) en Dongfeng Race Team (64+1 punten).

VIDEO: Team Brunel gaat MAPFRE voorbij

Volvo Ocean Race Leg 10 -- Resultaten

 1. Team Brunel – Finished – 4 dagen, 5 uur, 12 minuten, 1 seconde
 2. MAPFRE – Finished – 4 dagen, 5 uur, 13 minuten, 56 seconden
 3. team AkzoNobel – 4 dagen, 5 uur, 32 minuten, 53 seconden
 4. Dongfeng Race Team – 4 dagen, 5 uur, 45 minuten, 52 seconden
 5. Turn the Tide on Plastic – 4 dagen, 6 uur, 02 minuten, 00 seconden
 6. Vestas 11th Hour Racing – 4 dagen, 6 uur, 26 minuten, 40 seconden
 7. SHK / Scallywag – Racing – 4 dagen, 8 uur, 25 minuten, 03 seconden

Volvo Ocean Race algemeen klassement 10de etappe

 1. MAPFRE – 65 punten
 2. Team Brunel – 65 punten
 3. Dongfeng Race Team – 64 punten *
 4. team AkzoNobel – 53 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 38 punten
 6. SHK / Scallywag – 30 puntenTurn the Tide on Plastic – 29 punten

* Eén extra punt zal uitgereikt worden aan het team met de beste afgelegde tijd na de race in Den Haag. Momenteel wint Dongfeng Race team dit punt.
** Mocht er een gelijk aantal punten zijn in het overal klassement aan het einde van alle offshore etappes dan wordt het In-Port race klassement alles beslissend.

Current Volvo Ocean Race In-Port Race klassement

 1. MAPFRE – 56 punten
 2. Dongfeng Race Team – 49 punten
 3. Team Brunel – 41 punten
 4. team AkzoNobel – 39 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 26 punten
 6. Sun Hung Kai / Scallywag – 21 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 17 punten

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: