[VIDEO] Spannendste Volvo Ocean Race finish ooit in het vooruitzicht

Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race 2017-18 staat een historisch spannende slotetappe naar Den Haag te wachten. Met één van de grootste comebacks uit de zeilsport zorgde Team Brunel op donderdagavond 14 juni voor sensatie. De Nederlandse Volvo Ovean 65 kwam in Göteborg winnend over de finish van de tiende etappe. Daarmee staat het nu samen met MAPFRE op de gedeelde eerste plaats. Dongfeng Race Team zakt naar de derde plek met slechts een punt achterstand.

De strijd om de eindzege in de Volvo Ocean Race is nog nooit eerder zo spannend geweest. Voor drie teams ligt op de eindstreep in Den Haag de trofee voor het grijpen. Dit is een uniek scenario in de 45-jarige racegeschiedenis.

Op een regenachtige en winderige donderdagavond in Göteborg leidde schipper Bouwe Bekking zijn Team Brunel naar hun derde etappezege in deze editie. Na een indrukwekkende inhaalrace vanuit de achterhoede wisten ze MAPFRE van schipper Xabi Fernández nipt voor te blijven. Na bijna 1.500 nautische mijlen intensieve competitie was het verschil nog geen twee minuten.

“We hebben het als team geweldig gedaan en natuurlijk is het resultaat beter dan we hadden kunnen dromen”, zei Bekking na binnenkomst. “We wilden de twee rode boten voor blijven, maar het is helemaal mooi om te winnen en de extra bonuspunt te pakken. De druk was hoog, maar we wisten dat we de boot gewoon zo goed mogelijk moesten varen en dat we geen gekke dingen moesten doen. Ik ben heel blij met hoe het is gegaan.”

Bouwe Bekking

De eerste helft van deze Volvo Ocean Race verliep niet geweldig voor Team Brunel. Na de finish van de zesde etappe in Auckland stond het Nederlandse team zelfs op de zesde plaats overall met slechts twintig punten. MAPFRE ging op dat moment aan kop met 39 punten. Het gat leek te groot voor een groots eindresultaat, maar Bekking dacht daar anders over. Vanuit Auckland begon hij met zijn bemanning aan hun waanzinnige comeback in de race. Vanaf de zevende etappe noteert Team Brunel de score van 1-2-1-1. Het streek 45 van de 47 beschikbare punten op, waarmee het naar de top van het totaalklassement schoot.

Met de uitslag van de tiende etappe staan MAPFRE en Team Brunel samen op de gedeelde eerste plaats met ieder 65 punten. Omdat MAPFRE momenteel het In-Port Series klassement aanvoert dat als tie-breaker fungeert, gaan zij nu virtueel aan de leiding van de Volvo Ocean Race.

Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, passeerde als vierde de eindstreep in Göteborg. In Cardiff gingen ze als koploper van het algemene klassement van start, maar die positie zijn ze nu dus kwijt. Ze staan met 64 punten op de derde plek overall. Na de elfde etappe krijgt het team dat de snelst gezeilde tijd in de hele race noteert, een bonuspunt. Op dit moment zou dat punt naar Dongfeng gaan. De top drie teams zullen dus op 21 juni in een alles-of-niets poging aan de slotetappe richting Den Haag beginne.

“Dat wordt spannend voor de fans”, reageerde Dongfeng-schipper Charles Caudrelier na de finish in Göteborg. “Voor ons ook. We gaan alles geven wat we hebben. We zullen proberen onze eerste etappezege te pakken. We moeten voor de andere twee blijven. We kunnen het!”

“We hebben een goede etappe gezeild met een prima resultaat, maar het was een beetje pijnlijk hoe het verliep”, aldus Fernández. “Het voelde als dat wij tijdens het zwaarste deel van de etappe, langs de Schotse kust, aan de leiding gingen en daarna konden we Brunel op de halve windse koers niet achter ons houden…Ze zijn enorm gegroeid in de afgelopen etappes, maar het was een verrassing om het snelheidsverschil te zien.”

Het Nederlandse team AkzoNobel finishte gisteravond als derde en haalde daarmee opnieuw een podiumplaats.

“Ik geloof niet dat er een betere competitie in de zeilsport bestaat dan dit”, zei team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont.

“Het was intens racen in de meest competitieve vloot van de wereld. Ik ben enorm blij met deze podiumplek. We hebben voor de eerste plaats gestreden, maar MAPFRE en Team Brunel waren ongelofelijk op dreef. We hebben ze moeten laten gaan.”

Simeon Tienpont

Turn the Tide on Plastic zeilde een sterke etappe en had vanaf het begin tot het einde aansluiting met de kopgroep. Dat resulteerde in de vijfde plaats, waarmee ze in het totaalklassement nog maar een punt achter Scallywag staan.

Vestas 11th Hour Racing eindigde teleurstellend als zesd en Sun Hung Kai/Scallywag als zevende. Scallywag-schipper David Witt reageerde na afloop: “We hebben het onszelf behoorlijk moeilijk gemaakt toen we op de eerste avond in Cardiff moesten ankeren. We moesten toekijken hoe de rest van de vloot zo’n 100 mijl van ons weg zeilde. Maar ik ben ontzettend trots op mijn team en ik weet dat de baas dat ook is. Ik doe mijn hele leven al aan teamsporten, maar ik heb nog nooit een groep mensen zo zien groeien en nog harder werken als het moeilijk wordt. We hebben onze hoogte- en dieptepunten gehad, maar we gaan weer ons best doen in de laatste etappe.”

Al zullen alle ogen op de drie topteams gericht zijn. Zij gaan voor hun plaats op het podium van deze Volvo Ocean Race strijden. Het is onvoorstelbaar close en spannend. “We hebben concentratie en focus nodig en we moeten zo goed mogelijk zeilen…meer kunnen we niet doen”, antwoordde Team Brunel-navigator Andrew Cape de vraag hoe ze de slotetappe zullen benaderen.

De route van de elfde etappe van Göteborg naar Den Haag bevat een ‘fly-by’ passage langs het Deense Aarhus. De start in Göteborg is op donderdag 21 juni om 14:00 uur Nederlandse tijd.

Interview met Bouwe Bekking kort na de finish

Interview met Louis Balcaen kort na de finish

Interview met Carlo Huisman kort na de finish

Uitslag tiende Volvo Ocean Race-etappe

 1. Team Brunel – Finished – 4 dagen, 5 uur, 12 minuten, 1 seconde
 2. MAPFRE – Finished – 4 dagen, 5 uur, 13 minuten, 56 seconden
 3. team AkzoNobel – 4 dagen, 5 uur, 32 minuten, 53 seconden
 4. Dongfeng Race Team – 4 dagen, 5 uur, 45 minuten, 52 seconden
 5. Turn the Tide on Plastic – 4 dagen, 6 uur, 02 minuten, 00 seconden
 6. Vestas 11th Hour Racing – 4 dagen, 6 uur, 26 minuten, 40 seconden
 7. SHK / Scallywag – Racing – 4 dagen, 8 uur, 25 minuten, 03 seconden

Volvo Ocean Race-klassement na 10 etappes

 1. MAPFRE – 65 punten
 2. Team Brunel – 65 punten
 3. Dongfeng Race Team – 64 punten *
 4. team AkzoNobel – 53 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 38 punten
 6. SHK / Scallywag – 30 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 29 punten

* Een extra punt wordt toegekend aan het team met de beste, gezeilde tijd aan het einde van de race in Den Haag. Momenteel zou Dongfeng dat bonuspunt winnen.

**Mochten teams na de laatste offshore etappe met het gelijke aantal punten eindigen, dan fungeert de einduitslag van de In-Port Race Series als tie-breaker.

Huidig Volvo Ocean Race In-Port Race Series-klassement

 1. MAPFRE – 56 punten
 2. Dongfeng Race Team – 49 punten
 3. Team Brunel – 41 punten
 4. team AkzoNobel – 39 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 26 punten
 6. Sun Hung Kai / Scallywag – 21 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 17 punten

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: