[VIDEO] Vestas 11th Hour Racing wint Volvo Ocean Race In-Port Race in Göteborg

Vestas 11th Hour Racing

Vestas 11th Hour Racing won op zondag 17 juni 2018 de Volvo Ocean Race In-Port Race in Göteborg . Het team van schipper Charlie Enright zeilde geduldig vanuit de achterhoede naar voren. Het Nederlandse team AkzoNobel finishte als tweede en klimt daarmee op naar de derde plaats overall. Klassementsleider MAPFRE kwam als derde door de finish en is nu niet meer in te halen in de In-Port Race Series.

Met nog één In-Port Race te gaan, die van 30 juni in Den Haag, is het gat van elf punten met Dongfeng Race Team te groot om te dichten.

“Deze box is afgevinkt en daar zijn we blij mee”, zei MAPFRE-schipper Iker Fernández opgelucht. “Het was een goede dag voor ons. We wilden onze eigen race zeilen, maar tijdens de start zag het er ongunstig uit voor ons. Daarom besloten we om Dongfeng op te houden en te proberen om de series nu af te maken.”

De condities met 14 tot 17 knopen wind waren vanmiddag ideaal voor een zeilrace. De zuidelijke richting zorgde voor een halve-winds koers ten tijde van de start. Dankzij een windshift halverwege de wedstrijd veranderde het parkoers in een kruisrak en voor-de-winds rak gedurende het laatste deel van de race.

Volvo Ocean Race Goteborg in-port race

Team Brunel won de start door op volle snelheid op het juiste moment over de lijn te racen. Ondertussen bleef MAPFRE, met het totaalklassement in het achterhoofd, dicht bij Dongfeng. Door gebruik te maken van de regels dwongen de Spanjaarden de Chinees/Franse boot om te loeven (koersverandering richting de wind). Vervolgens hielden ze Dongfeng op. Het duo zeilde daardoor in de beginfase van de In-Port Race achteraan.

Bij de eerste boei probeerden ze beide Turn the Tide on Plastic in te halen door bij de boeironding binnendoor te glippen. MAPFRE ging voorop en passeerde reglementair, maar Dongfeng was te laat en had die rechten niet. De jury op het water bestrafte de inhaalmanoeuvre, waardoor Dongfeng achteraan kwam te liggen.

Voorin deed het Nederlandse Team Brunel hard zijn best om zijn koppositie vast te houden. Schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning leidden de vloot langs de eerste boei, maar door een verkeerde selectie van de zeilen hadden ze onvoldoende druk in het voor-de-windse rak. Team Brunel zakte terug van de eerste naar de zesde positie.

Team Brunel

Zeilwissel aan boord Team Brunel tijdens het voor-de-windse rak

Vestas 11th Hour Racing en team AkzoNobel waren het beste gepositioneerd om van Team Brunel’s fout te profiteren. Zij pakten de eerste twee plaatsen in de laatste ronde van het parkoers. Vestas streek uiteindelijk de zege op.

“We startten redelijk en hebben onszelf daarna een kans gegeven”, reageerde Enright. “Op een dag als deze krijg je het nooit de hele tijd 100% perfect, maar het team dat het vaakst juist zit, wint. Wij zijn blij met dit resultaat. Elke keer als het startschot klinkt, is een kans om onszelf te bewijzen.”

VIDEO: Gothenburg In-port Race in 192 seconden

Volledige replay onderaan dit nieuwsbericht.

Donderdag richting Den Haag

Op donderdag 21 juni om 14 uur Nederlandse tijd is de start van de allerlaatste Volvo Ocean Race-etappe van Göteborg naar Den Haag. Voor de top drie teams MAPFRE, Team Brunel en Dongfeng Race Team wordt het ‘erop of eronder’. Team Brunel en MAPFRE delen de leiding met 65 punten. Dongfeng Race Team heeft 64 punten, maar krijgt vrijwel zeker ook nog een bonuspunt omdat het de race in de kortste totaaltijd heeft afgelegd.

“We zijn er al mee bezig”, geeft Fernández toe. “We wisten dat het close zou worden, maar niemand had gedacht dat het dit scenario zou worden. Dat van de drie teams, degene die de etappe wint ook de trofee wint.”

Wie van de drie op zondag 24 juni als eerste in de haven van Scheveningen arriveert, wint de Volvo Ocean Race. Het wordt de spannendste finish in de 45-jarige geschiedenis van de race.

Op donderdag 21 juni kan je live start van de elfde Volvo Ocean race etappe volgen om 13:45 uur onze tijd op www.volvooceanrace.com.

Huidig klassement Volvo Ocean Race In-Port Race Series

 1. MAPFRE – 61 punten – Winnaar van de In-Port Race Series
 2. Dongfeng Race Team – 50 punten
 3. team AkzoNobel – 45 punten
 4. Team Brunel – 43 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 33 punten
 6. Sun Hung Kai / Scallywag – 24 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 21 punten

Volvo Ocean Race Overall klassement na 10 etappes

 1. MAPFRE – 65 punten
 2. Team Brunel – 65 punten
 3. Dongfeng Race Team – 64 punten *
 4. team AkzoNobel – 53 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 38 punten
 6. SHK / Scallywag – 30 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 29 punten

* Een extra punt wordt toegekend aan het team met de beste, gezeilde tijd aan het einde van de race in Den Haag. Momenteel zou Dongfeng dat bonuspunt winnen.

**Mochten teams na de laatste offshore etappe met het gelijke aantal punten eindigen, dan fungeert de einduitslag van de In-Port Race Series als tie-breaker.

VIDEO: Gothenburg In-port Race full replay

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: