Volvo Ocean Race vloot splitst zich: meer tactische opties

Volvo Ocean Race MAPFRE

Op zaterdagmiddag 23 juni splitste de Volvo Ocean Race vloot zich op door een onverwachtse windshift. Daardoor waren Team Brunel en team AkzoNobel gedwongen om noordelijk en westelijk langs een commerciële Traffic Separation Scheme (TSS) te varen, terwijl de koplopers Dongfeng Race Team en MAPFRE oostelijk konden passeren. Het geluk was aan hun zijde, want zij konden hun voorsprong even uitbreiden tot 12 zeemijl. Team Brunel zeilt momenteel in vierde positie op 7,64 zeemijl achterstand.

Bouwe Bekking vertelt ons:

“De wind draaide zo erg dat we aan de verkeerde kant van de TSS zaten, dus besloten we om er halve wind langs te gaan. Dat is echter kostbaar, want het betekent dat we 90 graden ten opzichte van de finish varen. “Dat soort dingen gebeuren tijdens een race. We gaan Akzo ook verliezen (red. wat ook gebeurde), aangezien ze voor ons overstag gingen en om ons heen zullen zeilen. Ik kan er niets aan veranderen.”

Begin van de middag nam het Spaanse MAPFRE, dat ten noorden van Dongfeng Race Team zeilde, de leiding over. Het was wachten op de voorspelde, hardere wind zo legde Dongfeng-navigator Pascal Bidegorry uit.

“Die wind zal uit het noordoosten komen en is erg sterk. Het wordt dus een draaiing naar links en wij varen momenteel over stuurboord (de zeilen over de rechterzijde van de boot). We wachten dus op een verdere winddraaiing naar links om overstag te kunnen en de harde noordoostenwind te gebruiken om direct naar de finish in het zuiden te racen.”

Rond 16 uur vanmiddag was het MAPFRE die de manoeuvre als eerste uitvoerde, gevolgd door Dongfeng.

Gisteravond schoof de vloot redelijk in elkaar door enkele lichtweer transities. Vanmorgen om 9 uur rondde Dongfeng Race Team van schipper Charles Caudrelier als eerste de keerboei bij Noorwegen. Hun Spaanse rivalen zaten daar minder dan een mijl achter, terwijl Vestas 11th Hour Racing op 3 mijl volgde.

Deze zaterdag is de voorlaatste dag van de slotetappe van de Volvo Ocean Race 2017-18. De drie topteams strijden om de eindzege. De volgorde van binnenkomst van Team Brunel, Dongfeng Race Team en MAPFRE bepaalt het overall podium voor deze editie.

Bouwe Bekking

Brunel-schipper Bouwe Bekking ziet het ondanks zijn vierde positie nog positief in:

“Het goede nieuws is dat we op weg zijn naar Den Haag. We zijn afgelopen nacht behoorlijk wat ingelopen op de boten voor ons. We moeten nu aan de vorige gewonnen etappe denken, waarin we een dag voor de finish zo’n 15 tot 20 mijl achter lagen. Nu ongeveer 7 mijl, dus we gaan ons best doen.”

Er staat veel op het spel met nog minder dan 380 zeemijl tot de finish voor Scheveningen te gaan. De zeven teams zullen door de TSS exclusion zones door moeten navigeren voordat ze Den Haag bereiken. De spanning stijgt, net als de vermoeidheid.

“Ik denk dat we na aankomst in Den Haag heel goed zullen slapen”, reageerde Bidégorry. “We hebben nog slechts een dag te gaan en dan is de Volvo Ocean Race voorbij. We moeten maximaal blijven pushen.”

En dat het spannend blijft, laat ook de live tracker zien. De verschillen zijn kleiner. Het gat tussen koploper MAPFRE en Vestas in vijfde positie bedraagt slechts 5,91 mijl. Al zijn de voorste boten als eerste op weg naar toenemende wind, die naar rechts zal draaien. Dat wordt een scenario van de rijken worden rijker.

In de achterhoede voeren Turn the Tide on Plastic en Sun Hung Kai/Scallywag hun eigen gevecht om de zesde plaats. Het duo wisselde van positie met nu Scallywag onderaan de ranking. De boot uit Hong Kong heeft in het overall klassement een punt voorsprong op Turn the Tide on Plastic. Mocht dit de finish volgorde worden, dan eindigen ze op gelijke aantal punten en komt de Brunel In-Port Race op 30 juni in het spel als tie-breaker.

De huidige verwachte aankomsttijd van de koplopers is zondagmiddag tussen 15 en 18 uur Nederlandse tijd in Den Haag.

De laatste uren van de spannende ontknoping van deze editie is te volgen via de live tracker op www.volvooceanrace.com, met tevens live verslaggeving (ondermeer vanuit de lucht) en de nieuwste content van de boten.

Volvo Ocean race etappe 11 klassement

Volvo Ocean Race – etappe 11 – posities om 20:45 uur op zaterdag 23 juni

 1. MAPFRE – 337,8 zeemijl tot de finish
 2. Dongfeng Race Team – 3,11 zeemijl tot leider
 3. team AkzoNobel – 4,22 zeemijl tot leider
 4. Team Brunel – 7,63 zeemijl tot leider
 5. Vestas 11th Hour Racing – 8,06 zeemijl tot leider
 6. Turn the Tide on Plastic – 17,86 zeemijl tot leider
 7. SHK / Scallywag – 20,43 zeemijl tot leider

Volvo Ocean Race Overall klassement na 10 etappes

 1. MAPFRE – 65 punten
 2. Team Brunel – 65 punten
 3. Dongfeng Race Team – 64 punten*
 4. team AkzoNobel – 53 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 38 punten
 6. SHK / Scallywag – 30 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 29 punten

* Een extra punt wordt toegekend aan het team met de beste, gezeilde tijd aan het einde van de race in Den Haag. Momenteel zou Dongfeng dat bonuspunt winnen.

Legends Race

Ook de Legends Race is nog in volle gang. Om de geschiedenis van de race te vieren, lijnden twaalf legendarische boten van zeven voorgaande edities op voor een nieuwe kans op een zege. Zij racen eveneens van Göteborg naar Den Haag.

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: