Dongfeng wint laatste Volvo Ocean Race etappe èn pakt eindzege

Dongfeng Race Team wint Volvo Ocean Race

Dongfeng Race Team met de Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer aan boord heeft de goede gok gemaakt en wint verdiend de Volvo Ocean Race. Dongfeng koos vannacht met stalen zenuwen de kustroute en plukte daar op het einde van deze etappe de vruchten van. Meesterlijk staaltje van tactische navigatie van Dongfeng navigator Pascal Bidégorry en schipper Charles Caudrelier.

Terwijl alle ogen gericht waren op het onderonsje tussen Mapfre en Brunel schoof Dongfeng als een dief in de nacht, dicht onder de Nederlandse kust ongemerkt dichterbij.

Pas gedurende het laatste deel van deze slotetappe werd duidelijk dat deze tactiek geen slechte keuze was. Terwijl MAPFRE, AkzoNobel en Brunel een gijpduel uit vochten richting kust kon Dongfeng ongestoord de leiding nemen in de laatste 30 zeemijl.

Eerste Chinese Volvo Ocean Race overwinning ooit

Het is de eerste keer in het bestaan van de Whitbread Round the World Race/Volvo Ocean Race dat een Chinees team de eindoverwinning behaalt. Voor Charles Caudrelier is het de tweede Volvo Ocean Race overwinning. In de editie 2011-12 won Charles Caudrelier met Groupama al een keer de Volvo Ocean Race met toenmalig schipper Franck Cammas.

Charles Caudrelier

Carolijn Brouwer en Mariou Riou eerste vrouwen die Volvo Ocean Race winnen

Carolijn Brouwer en haar teamgenoot Mariou Riou schrijven vandaag geschiedenis. Zij zijn in de 45-jarige geschiedenis van deze race de eerste vrouwen die de eindzege pakken.

“Dit was een bizarre etappe”, reageerde de Nederlandse Carolijn Brouwer emotioneel met haar zoontje op haar arm. “Er is geen betere etappezege dan deze. Deze hele race is een emotionele rollercoaster geweest, maar we hebben het gered. Mijn doel was om de Volvo Ocean Race te winnen. Ik bedank mijn hele team.”

Over de split op zaterdagavond, waar Dongfeng als eerste voor de oostelijke optie langs een reeks exclusion zones koos en dus voor de kustroute, zegt Brouwer:

“Dat was een intens moment. We hebben hier hard op gestudeerd en we geloofden in die inshore route. We gingen ervoor.”

Carlolijn Brouwer

Brunel verslagen in eigen wateren

Even leek het erop dat Brunel het tòch ging halen maar tijdens de laatste bloedstollende uren van deze schitterende finale slaagde de Chinese boot er in om de Nederlanders in hun eigen thuiswater te verschalken.

Het zag er nochtans goed uit voor de Nederlanders. Vannacht kozen ze, samen met Mapfre voor de route ten westen van de TSS in tegenstelling tot Dongfeng en de rest van de vloot waardoor het leek alsof die plots niet meer mee speelden voor de eindzege.

De drie boten vochten vervolgens urenlang voor een eerste plaats op nog geen halve mijl van elkaar. Een gedroomd scenario voor de vele toeschouwers die in Den Haag waren toegestroomd.

Mapfre, Team Brunel en AkzoNobel

Negende keer goede keer voor Bouwe Bekking ?

Voor schipper Bouwe Bekking was het de achtste keer dat hij deelnam aan de Volvo Ocean Race. Bij de start in Alicante vertelde hij ons dat een negende keer zeker een optie was moest hij ook deze race niet winnen.

  Dongfeng Race Team tijdens de laatste en allesbeslissende etappe:

  1. Charles Caudrelier - schipper (FRA)
  2. Carolijn Brouwer (NED)
  3. Pascal Bidégorry - navigator (FRA)
  4. Kevin Escoffier (FRA)
  5. Daryl Wislang (AUS)
  6. Jack Boutell
  7. Stu Bannatyne
  8. Marie Riou (FRA)
  9. Chen Jinhao ‘Horace’ (CHN)

  Dongfeng Race Team bemanning

  Uitslag elfde Volvo Ocean Race-etappe 

  1. Dongfeng Race Team
  2. team AkzoNobel
  3. MAPFRE
  4. Team Brunel
  5. Turn the Tide on Plastic
  6. Sun Hung Kai/Scallywag
  7. Vestas 11th Hour Racing

  Voorlopige totaalklassement Volvo Ocean Race 2017-18

  1. Dongfeng Race Team, 73 punten
  2. MAPFRE, 70 punten
  3. Team Brunel, 69 punten
  4. Team AkzoNobel, 59 punten
  5. Vestas 11th Hour Racing, 39 punten
  6. Team Sun Hung Kai/Scallywag, 32 punten
  7. Turn the Tide on Plastic, 32 punten

  Tekst: Eddy Lekens & Kathleen Rutten

  Auteur:

  • Ice

   Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

  Voor u geselecteerd: