Zwaar ongeval tijdens Volvo Ocean Race Den Haag: één dode, meerdere gewonden

Zwaar ongeval tijdens Volvo Ocean Race Den Haag

Donderdagavond heeft een zwaar ongeval plaatsgevonden tijdens de Volvo Ocean Race feestelijkheden in Scheveningen. Twee boten kwamen met elkaar in aanvaring. Bij het ongeluk viel één dodelijk slachtoffer.

De aanvaring gebeurde met een stalen motorboot en een RIB. Op de RIB zaten acht opvarenden: zeven gasten en een schipper. Op de motorboot bevonden zich drie mensen. De identiteit van het slachtoffer is vastgesteld.

Er vielen ook meerdere gewonden. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, één van hen is er ernstig aan toe.

Een ooggetuige meldt in het AD: 

"We kwamen aan in de haven, maar op de plek waar wij zouden aanleggen, lag op dat moment een ander schip, de Minerva’’, zegt een vrouw die aan boord was van tallschip De Eendracht die met 70 zieke kinderen die dag een tocht had gemaakt van Vlaardingen naar Scheveningen.

"De Minerva moest naar achteren varen, maar had een aantal bootjes in de blinde hoek. Er was ook geen communicatie tussen de schepen. Door het manoeuvre veranderde het achtergelegen jacht van plaats en die is vervolgens over de RIB-boot met vijf inzittenden gevaren. Het ongeluk was een aaneenschakeling van zeer ongelukkige gebeurtenissen."

"De hulpdiensten waren er erg snel bij. De reanimatie gebeurde op de kade. Een verschrikkelijk gezicht. Ik dacht bij mezelf: dit wil ik niet zien."

De woordvoerder van de brandweer vertelt ons:

“Er zijn meerdere mensen overboord geslagen, een deel is intussen uit het water gehaald en wordt behandeld door ambulancepersoneel. Alle hulpdiensten zijn uitgerukt: politie, brandweer, ambulances en reddingsboten.”

Het ongeluk gebeurde in de Eerste Haven van Scheveningen.

Eerste Haven van Scheveningen

In overleg met de burgemeester en de gemeente heeft de organisatie besloten om vanavond de activiteiten te staken. Er wordt overlegd of de activiteiten de komende dagen al dan niet worden voortgezet. Daarover later meer.

Politie en Openbaar Ministerie doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. "We wachten de resultaten daarvan af", aldus burgemeester Krikke tijdens de persbijeenkomst naar aanleiding van het incident in de haven van Scheveningen.

UPDATE 28/06/2018 20:15

Alle opvarenden zijn terecht. Zoek- en reddingsacties beëindigd.

UPDATE 29/06/2018 0:51

Volvo Ocean Race Finish activiteiten gaan door in gepaste vorm

De organisatie van de Volvo Ocean Race Finish heeft in nauw overleg met de gemeente Den Haag besloten de activiteiten door te laten gaan in gepaste vorm. Dit besluit is genomen naar aanleiding van het afschuwelijke ongeluk op donderdag 28 juni.

Er zullen op vrijdag uit respect voor het slachtoffer en de nabestaanden geen rib-boat experiences georganiseerd worden. Ribs zullen louter ingezet worden om gasten te vervoeren. Gedurende de dag wordt de muziek versoberd. Voor aanvang van het concert in de avond met meerdere artiesten zal 1 minuut stilte worden gehouden uit respect voor het slachtoffer en de nabestaanden.

Het terrein gaat later vandaag op de reguliere tijd open, dat wil zeggen om 10 uur in de ochtend.

Foto boven © ANP

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: