[VIDEO] Team Brunel wint laatste Volvo Ocean Race In-Port Race

Team Brunel

Team Brunel heeft zaterdagmiddag voor de kust van Scheveningen de Volvo Ocean Race afgesloten met winst. In de Brunel In Port Race ging het team van schipper Bouwe Bekking van start tot finish aan de leiding. Door de winst verzekerden Team Brunel zich van de derde plaats in het In Port Race klassement. Vorige week zondag pakte het team ook al de derde plaats in het overall klassement.

De Brunel In-Port Race van de Volvo Ocean Race was voor de zeven deelnemende boten de laatste sportieve krachtmeting. De havenrace, voor de kust bij Scheveningen, trok zaterdagmiddag opnieuw enorm veel toeschouwers.

Team Brunel kende uitstekende start.

Met Peter Burling aan het roer, kende Team Brunel een ideale start in 10 knopen wind. De Nederlandse boot pakte direct een voorsprong. Bij de eerste gate kwam Sun Hung kai/Scallywag nog langszij, maar voorbij de Nederlandse boot kwamen ze niet. Team Brunel wist snel een voorsprong op te bouwen. De voorsprong op achtervolgers Dongfeng Race Team en Team AkzoNobel was al snel een minuut.

Volvo Ocean Race Scheveningen

Bekking en zijn bemanning trokken aan het langste eind voor wat betreft het Nederlandse duel om de derde podiumtrede in het eindklassement van de In-Port Races.

Het eveneens Nederlandse team AkzoNobel kwam als derde over de eindstreep en eindigt vierde overall.

Bouwe Bekking is  trots op zijn team

Bouwe Bekking

Bouwe vertelt ons:

"Peter Burling had een excellente start. Daardoor konden we meteen een voorsprong nemen. Ik ben hier heel erg blij mee, trots ook dat we dit voor zoveel supporters nog hebben kunnen laten zien. Ik wil iedereen die de afgelopen dagen naar Den Haag is gekomen bedanken! De support die wij, en alle andere teams, hier hebben gekregen was echt de kers op de taart."

Start Team Brunel

Duel Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic

Het andere duel in deze Brunel In-Port Race ging tussen Sun Hung Kai/Scallywag en Turn the Tide on Plastic. Zij eindigden de Volvo Ocean Race met gelijke aantal punten, dus de eindpositie in de In-Port Race Series gold als tie-breaker. Scallywag met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord had voor de start van vandaag een voorsprong van drie punten. Dat betekende voor Turn the Tide on Plastic dat zij minstens met evenveel punten moesten eindigden of voor Scallywag in het overall klassement van de In-Port Races.

Scallywag ging voortvarend van start en rondde de eerste boei nipt als tweede. Turn the Tide on Plastic kende daarentegen een ongelukkig begin van de havenwedstrijd. Bij een kruising met team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont gaven ze onvoldoende voorrang, waarvoor ze werden bestraft met een strafronde en kostbare meters verloren.

Turn the Tide on Plastic

Bij de tweede boeironding ging het echter fout voor Scallywag van schipper David Witt. De boot onder de vlag van Hong Kong ging als vijfde rond, maar bleef aan de boei handen en kwam tot stilstand. De achtervolgers passeerden. Tegen de tijd dat Scallywag zich had vrijgemaakt, was het gat te groot om nog te kunnen dichten. Turn the Tide on Plastic wist vervolgens Vestas 11th Hour Racing in te halen en als vierde te finishen. Scallywag kwam als laatste binnen, wat inhoudt dat beide rivalen met evenveel punten eindigen. Dankzij het betere laatste resultaat van vandaag, wint Scallywag de tie. En zo stijgen Dee Caffari en haar bemanning van Turn the Tide on Plastic naar de zesde positie overall van de Volvo Ocean Race.

"Dit is voor ons de beste manier om de campagne te beëindigen", reageerde Dee Caffari verheugd. "We gaan allemaal weg in de wetenschap dat we een paar goede resultaten hebben behaald en dat we in staat zijn om terug te komen. Mensen wisten niet of wij dit konden, maar we kunnen het. Om zo te finishen maakt het allemaal af."

 

Team Brunel pakt derde plaats in In Port Race klassement

Het Spaanse MAPFRE was al voor de race verzekerd van de winst in het In-Port Race-klassement. In de race voor de kust van Scheveningen ging het vooral om de strijd tussen de twee Nederlandse boten. Team AkzoNobel stond, met 45 punten, derde in het klassement van de In-Port Races, Team Brunel had twee punten minder en stond vierde. Beide teams eindigden uiteindelijk gelijk in punten. Dankzij de laatste overwinning werd Team Brunel uiteindelijk derde en Team AkzoNobel vierde in de ranking.

Algemeen klassement Volvo Ocean Race In-Port Race

 1. MAPFRE – 64 punten
 2. Dongfeng Race Team – 56 punten
 3. Team Brunel – 50 punten
 4. team AkzoNobel – 50 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 35 punten
 6. Turn the Tide on Plastic – 25 punten
 7. Sun Hung Kai / Scallywag – 25 punten

Volvo Ocean Race-eindklassement na elf etappes

 1. Dongfeng Race Team, 73 punten
 2. MAPFRE, 70 punten
 3. Team Brunel, 69 punten
 4. Team AkzoNobel, 59 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing, 39 punten
 6. Turn the Tide on Plastic, 32 punten
 7. SHK/Scallywag, 32 punten

VIDEO: Brunel In-Port Race in 125 seconden

VIDEO: Brunel In-Port Race full replay

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: