Zeilers weerbericht weekend 9-10 juni 2018

Weerkaart vrijdag 8 juni 2018

Een frisse NNO-wind houdt de buien op afstand maar zorgt telkens voor een grijze start van de dag. Een complex thermisch lagedrukgebied boven Duitsland bepaalt ons weer en voert met een overwegend noordwestelijke tot noordelijke stroming in de onderste luchtlagen maritieme lucht over ons land.

In de hoogte voert een zwakke zuidoostelijke tot zuidelijke stroming warmere en onstabiele lucht aan, maar op grondniveau waait de wind van over de Noordzee. Door het relatief frisse zeewater is er van zomerse warmte aan de kust geen sprake en moeten we blijven rekening houden met mist, nevel en lage bewolking. Tijdens het weekend en ook maandag nog, ligt het zwakke warmfront van deze depressie boven België, maar de kust blijft voortdurend aan de koele kant van dit front.

Zaterdag 9 juni begint met lage wolken, nevel en mist. Vooral na de middag schijnt de zon nu en dan door de wolken. Eerst slecht, later matig zicht. Maxima rond 18 °C. Minima rond 14 °C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit N, toenemend naar matig tot vrij krachtig (15-20 kt) en ruimend naar NNO. Golven rond 1.0 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit N, ruimend naar NNO en toenemend tot matig (10-15 kt). Golven rond 0.7 m.

Rukwinden: Tot 25 kt.

Opmerkingen: Kans op zeebries. Door het nog steeds relatief frissere zeewater kan de zeebries de gradiënt-wind uit NNO wat versterken.

Weerkaart zaterdag 9 juni 2018

Zondag 10 juni wisselen zonnige en bewolkte perioden elkaar af. Het blijft de hele dag droog. Eerst matig, later goed zicht.  Maxima rond 19 °C. Minima rond 13 °C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit NNO. Golven rond 0.9 m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit NNO, toenemend tot matig (10-15 kt). Golven rond 0.6 m.

Rukwinden: Tot 20 kt.

Opmerkingen: Kans op zeebries. Door het nog steeds relatief frissere zeewater kan de zeebries de gradiënt-wind uit NNO wat versterken.

Weerkaart zondag 10 juni 2018

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Comments

Voor u geselecteerd: