Voorlaatste Volvo Ocean Race etappe: de spanning stijgt

Volvo Ocean Race

Met nog een dag te gaan tot de start stijgt de spanning voor de voorlaatste Volvo Ocean Race-etappe. De strijd om de felbegeerde trofee is spannender dan ooit. Drie van de zeven teams zijn in de race voor de eindzege, waaronder het Nederlandse Team Brunel dat momenteel derde overall staat.

De Nederlandse Carolijn Brouwer gaat met Dongfeng Race Team aan de leiding. Zij kan één van de twee eerste vrouwen worden, die de Volvo Ocean Race winnen. Het eveneens Nederlandse team AkzoNobel staat vierde, maar maakt nog kans op een podiumplaats.

De teams maken zich momenteel op voor de tiende etappe van Cardiff, Wales naar het Zweedse Göteborg. De route voert de vloot langs de kust van Wales naar het noorden, langs het noordelijke punt van Schotland om vervolgens naar het zuiden af te zakken richting de Noordzee. Daarna varen de boten om het zuidelijke punt van Noorwegen op weg naar Göteborg in het oosten. De totale afstand bedraagt 1.300 nautische mijlen.

Dongfeng Race Team van schipper Charles Caudrelier gaat met slechts een punt voorsprong op MAPFRE aan de leiding. Het Spaanse team van schipper Xabi Fernández’s voerde het klassement het overgrote deel van de race aan, maar verloor die positie na de negende etappe. Team Brunel van schipper Bouwe Bekking is echter op dreef en verzamelde in de afgelopen drie etappes 37 van de 38 te winnen punten. Dongfeng streek daarentegen 26 punten op en MAPFRE maar 20.

“Alle druk ligt op de schouders van die jongens, want zij staat nog steeds voor ons”, zei Bekking afgelopen vrijdag tijdens de schippers persconferentie. “Wij moeten ze gewoon verslaan, zoals ik in Newport zei. Simpelweg de rode boten verslaan en dan kijken wat er in de slotetappe naar Den Haag gebeurt. Ik denk dat die beslissend gaat worden.”

Bekking zal tevens team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont in de gaten moeten houden. Zij behaalden twee sterke resultaten op en zijn gebrand op het podium in hun thuisbasis Den Haag. Tienpont: “Hopelijk kunnen we de boot in de laatste 2 etappes weer wat sneller kunnen laten varen. In alle condities vinden we elke keer weer iets om een procent sneller te kunnen varen. Dat is positief. De controle over het algemene podium zijn we een beetje kwijt, maar er kan nog van alles gebeuren. We blijven doorvechten, ook voor het overall podium. We gaan redelijk relaxed van start, want we kunnen alleen maar winnen. Er valt weinig meer te verliezen.”

Voor Charles Caudrelier brengt de dreiging van Team Brunel een verandering teweeg in de benadering van de tiende etappe. “Eerder in de race waren we misschien te veel aan het matchracen met MAPFRE. Nu mengt zich een andere boot in de strijd. We moeten gaan racen en zien wat er gebeurt. Wellicht dat we na deze etappe op een team moeten gaan verdedigen, maar nu niet. Onze voorsprong is daarvoor te klein.”

Ook voor Carolijn Brouwer stijgt de spanning op weg naar haar appartement in Scheveningen. Zij kan samen met teamgenoot Marie Riou de eerste vrouw worden, die de Volvo Ocean Race wint. Brouwer: “Dat voor mij persoonlijk een droom die uitkomt. Dat is mijn ultieme doel. Ik hoop daarmee tevens jonge meiden en vrouwen te inspireren dat niets onmogelijk is. Dat als je een droom of doel hebt, ga er dan achteraan.” Over wat dit voor het offshore racen kan betekenen, zegt ze: “Nu is dit bijzonder, maar ik hoop dat straks het gemengd zeilen of een vrouwenboot gewoon de norm is. Dat we het er niet meer over hoeven te hebben. Dat het heel normaal is dat je als vrouw de Volvo Ocean Race wint.”

De start van de tiende Volvo Ocean Race-etappe start zondagmiddag 10 juni om 17 uur Nederlandse tijd.

Volvo Ocean Race-klassement na negen etappes

 1. Dongfeng Race Team – 60 punten
 2. MAPFRE – 59 punten
 3. Team Brunel – 57 punten
 4. team AkzoNobel – 48 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 36 punten
 6. SHK / Scallywag – 29 punten
 7. Turn the Tide on Plastic – 26 punten

Mochten teams met gelijke aantal punten eindigden, dan geldt de einduitslag van de In-Port Race Series als tie-breaker.

Huidigklassement Volvo Ocean Race In-Port Race Series

 1. MAPFRE – 56 punten
 2. Dongfeng Race Team – 49 punten
 3. Team Brunel – 41 punten
 4. team AkzoNobel – 39 punten
 5. Vestas 11th Hour Racing – 26 punten
 6. Sun Hung Kai / Scallywag – 21 punten

Turn the Tide on Plastic – 17 punten

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Comments

Voor u geselecteerd: